Категорија...

Изјави: Образование

Во Северна Македонија нема учебник во кој се тврди дека постојат само три раси: Македониди,…

Изјавата на европратеникот Ангел Џамбаски ја оценуваме како невистинита, затоа што книгата со наслов ,,Филип втори Македонецот" е приватно издание, не е во официјална употреба во македонскиот образовен систем и уште помалку претставува…

Кембриџ запрен да се спречат штети, не се само учебниците проблем

Кога ќе се погледнат реакциите од минатите години на, тогаш опозиционата СДСМ, на образовните реформи кои една по друга ги воведуваше ВМРО-ДПМНЕ и нивните коалициони партнери, може да се заклучи дека тие биле негативно обоени кон…

Екстерно тестирање – укинувањето на неуспешна мерка не е популизам

Резултатите на македонските ученици по оспособеност за читање со разбирање и критички пристап во читањето на пишаните материјали, математичка писменост и писменост во природните науки беа меѓу четирите најлоши од сите земји каде што се…

Ристовски со невозможни бројки – еден милион читатели за 6 години?!

Заменик министерот за образование Спиро Ристовски, неодамна ја посети специјализираната јавна читална каде можат да се најдат преведени стручни книги од проектот на Владата, при што ја даде следнава изјава чиј дел го оценуваме…

Пратениците од власта изгласаа нов универзитет без елаборат и буџет

Независната пратеничка Солза Грчева на 107-та собраниска седница во врска со точката Предлог- закон за формирање државен универзитет „Дамјан Груев“, изјави: Без никаков буџет се отвора овој универзитет, без никакви елаборати.…

Каевски: За 10 години Груевски и ВМРО-ДПМНЕ не изградија ниту еден студентски дом

На 25.05.2016 година, неколку медиуми меѓу кои и порталот Плусинфо го пренесоа излагањето на Дарко Каевски, потпретседател на младите социјалдемократи, а во врска со состојбата во студентските домови во земјата. Каевски, меѓу другото, го…

Владо Димовски: Условите во кои моментално се работи се под секои стандарди, па и пониско

Професор Владо Димовски. Фото: РСЕ Македонското образование го допира дното-алармираат просветните работници. Основното  и средното образование во кои учениците  треба да ги  добијат  основните животни и едукативни лекции…

Никола Груевски: Зошто плата од 3.700 ден. во 2006 вреди повеќе од плата во 9.000 ден. во 2014

Набројувајќи ги достигнувањата на власта во образованието во изминатите 8 години, премиерот Никола Груевски во петочното издание на емисијата Јади бурек говореше за минималните плати од оваа гранка во 2006 година и денеска, при…

Цуцуловски: Со државниот испит се врши директен упад во универзитетската автономија

Професорот во пензија, Љубомир Цуцуловски, за владината идеја за проверка на знаењето на студентите, на 12.12.2014 година на дебата организирана од Студентскиот пленум, изјави: - Со оваа одлука се изразува недоверба на работата…

Никола Груевски: Екстерното тестирање во високото образование е манипулација на опозицијата

„Екстерно тестирање во високото образование не се планира и нема да има. Екстерното тестирање е она што го знаeме од основните и средните училишта. Тоа е за наставниците, дали дале реална оцена на ученикот.  Кај државниот испит, фокусот е…

Радмила Шекеринска: Македонија е најлоша во регионот по способностите и знаењата на учениците по…

Знаете што велат последните ПИСА тестови? Последните што се решија да се прават... Еве, погледнете ја Македонија, во својот регион. Најлоша. Погледнете ги бројките. На тестирањето направено и за математика и за наука во 2011 година нема…

Панче Кралев: Стипендии за магистратури на англиски јазик во САД

Им честитам на новите економисти и магистри и со ова Министерството ја потврдува поддшката за Економскиот факултет во Прилеп. Веќе имаме и заедничка програма со САД, за магистратури на англиски јазик за кои Министерството обезбеди…