Категорија...

Ветувања: Туризам

Вевчани доби туристички центар

Градоначалникот на Вевчани, Сашо Јанкоски во кампањата за локалните избори 2017 година вети изградба на Туристички центар – објект за мултикултурни дејности. Ова негово изборно ветување е исполнето. Туристичкиот центар во Вевчани е изграден…

Не е донесена Стратегија за развој на активниот туризам

ВЕТУВАЊЕ: Ќе подготвиме стратегија за развој на активниот туризам. ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: СДСМ во својата изборна програма во 2016 година, „План за живот во Македонија“,на стр. 212, вети дека за шест месеци од формирањето на…

Конгресниот центар во Охрид не е изграден

Проект: Изградба на повеќенаменска универзална сала и конгресен центар Опис: Град како Охрид заслужува да има современа и модерна универзална сала и конгресен центар. Преку изградбата на овој комплекс ќе создадеме место на кое ќе може…

Туристите во Охрид сè уште се бројат рачно, а таксата се наплаќа, но со субвенционирање

Кога во 2013 година ВМРО-ДПМНЕ и нивниот кандидат за градоначалник на Охрид, Никола Бакрачески, го имаат поставено како понуда пред граѓаните електронското поврзување на Oпштината, полицијата и објектите за сместување на туристите во Охрид,…

Охрид е сè уште без модерно пристаниште

Проект: Модерно градско пристаниште Опис: Максимално ќе се заложиме да обезбедиме финансиска поддршка од Владата на Република Македонија за Охрид да добие модерно пристаниште. Тоа ќе го направиме со реновирање на сегашното…

Реставрацијата на Цареви Кули сѐ уште не е завршена

 РЕСТАВРАЦИЈА И КОНЗЕРВАЦИЈА НА ЦАРЕВИ КУЛИ   Со втората фаза од проектот за истражување, конзервација, реставрација и делумна реконструкција на тврдината Цареви Кули ќе овозможиме оживување на овој историски објект…

Кавадарчани останаа без зоолошка градина

Проект: Изградба на школска зоолошка градина во склоп на градскиот парк. Зоолошката градина ќе биде наменета за најмладите, каде што ќе може да запознаат со животни од нашето поднебје. (Рок: 2014 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:…

Во Скопје не е направена патека за екстремен велосипедизам

ПРОЕКТ: РАЗВОЈ НА РЕКРЕАТИВЕН И НА ЕКСТРЕМЕН СПОРТСКИ ВЕЛОСИПЕДИЗАМ Опис на проектот: Во насока на подобрување на условите за велосипедистите, како и развојот на спортскиот туризам, Градот Скопје ќе направи велосипедска патека за…

Базенот во Кочани остана непокриен

Проект: Покривање на олимпискиот базен во Кочани Опис на проектот: Реализацијата на овој проект ќе обезбеди поголема искористеност на градскиот базен во Кочани и ќе го направи достапен за граѓаните во текот на целата година.…

Аква паркот во Кавадарци остана пуста желба на кавадарчани

Изградба  на  аквапарк  во  рамките  на  градскиот  базен  по  пат  на  концесија  или ЈПП Проектот  ќе  се  реализира  по  пат  на  давање  на  базенот  под  концесија  или  преку јавно-приватно партнерство. (Рок на…

Проектот за развој на манастирски туризам сè уште во најава

Проект: Развој на манастирски туризам. Ќе ја прошириме туристичката понуда во делот на верскиот и манастирскиот туризам, на тој начин што во соработка со МПЦ ќе се евидентираат и поврзат манастирите кои нудат услуги за сместување.…

Нема пренос во живо од најатрактивните туристички локации во Македонија

Проект: Пренос во живо од најатрактивните туристички локации во Македонија. Овој проект опфаќа поставување камери на најатрактивните туристички дестинации во Македонија (летни и зимски) од каде секој заинтересиран потенцијален посетител…

Ски центарот на Водно само пуста желба

По пат на јавно-приватно партнерство, Градот Скопје ќе најде приватен партнер, кој ќе изгради ски-центар на Водно, кој во согласност со студијата би требало да изгради (скијачки патеки, ски-лифтови, подвижни теписи, ресторани,…

Трамвајската линија Струмица-Цареви Кули застана на физибилити – студија

Проект: Панорамско поврзување на градот со Цареви кули. Проектот Панорамско поврзување на градот со ридот над градот предвидува поврзување на градот Струмица со Цареви кули со помош на модерна железничка жичница. Жичницата…

Скопје ќе добие нов Луна парк дури во 2018, можеби

ПРОЕКТ: ИЗГРАДБА НА ЛУНА ПАРК  По пат на јавно-приватно партнерство, Градот Скопје ќе најде приватен партнер, кој ќе изгради нов Луна-парк во Скопје. (Вредност на проектот: 8 милиони евра. Рок: 2013-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:…

Проектот “Културни информативни зони” спроведен само на хартија

Целта на овој проект е воспоставување на информативни зони со кои преку информатичко комуникациските технологии ќе се презентира и промовира богатото културното наследство на Република Македонија. Инфо таблите ќе бидат поставени пред…

Не е изградена ветената марина во Охрид

Урбанистички ќе го уредиме просторот околу вливот на реката Грашница и ќе го понудиме на партнер, кој ќе инвестира во изградба на современа марина за помали пловни објекти. Проектот во постапка ќе го понудиме на заинтересиран инвеститор…

Копанки не го доби системот за вештачки снег

Со цел да се развијат и максимално да се унапредат можностите кои ги нуди скијачкиот центар Копанки на Пелистер, АД ЕЛЕМ започна со инвестициите во овој скијачки центар за повторно да биде еден од омилените зимски туристички центри во…