ГРОМ со спинови го храбри Иванов за нови аболиции

Пренџов од ГРОМ нема право кога вели дека „образложението на СЈО за тоа зошто се откажува од обвинителниот акт е обична `ефтина манипулација` со аргументи кои наводно само тие ги знаат и никој друг во државата“, а изјавата дека „критизерите…

Контраспин: Груевски одново спинува за суштината за СЈО

Исказите се недвосмислен спин, зашто суштината на продолжувањето на рокот за СЈО не е во функција на теорија на заговор против Македонија, туку напротив, во откривање  на вистината за лагите кои им се пласирале на граѓаните, во…

Контраспин: Груевски ем се заканува на дипломати, ем бил прозападно ориентиран?!

Изјавата на Груевски, според која дипломатите кои од посредници - олеснувачи во преговорите, сега после изборите одеднаш се обвинети дека се мешаат во македонската внатрешна политика, не е ништо другу туку неумесен политички спин за…

Контраспин: Груевски ќе ги субвенционира весниците откако придонесе за нивно одумирање

Во услови, кога ништо суштински од ставовите на оваа се уште владејачка гарнитура не се сменило (во осма минута од говорот Груевски повторно зборува за „туѓи медиуми“), да се ветува подршка, субвенции за печатените весници, во најмала…

КОНТРАСПИН: Власта ги урна институциите – затоа народот излезе на улица

Класичен, би рекле школски, пример на политичко спинување на вистината беше протуркан во интервјуто на Срѓан Керим, актуелен кандидат на Македонија за нов генерален секретар на Обединетите нации, емитувано на 26 јули вечерта на Телевизија…

Контраспин: Груевски вели дека никој не смее да нè тепа, освен „неговиот народ“!

Никола Груевски со последните закани со народот, практично исто и како Милошевиќ, порачува дека во земјава има демократија и дека секој може да протестира, а демонстрантите никој не смее да ги тепа, освен „неговиот народ“, кој „вриел“ и кој…

Контраспин: Фарбањето нема врска со злостор врз духовноста и креативноста

Она што е духовно за Станковски, не мора да биде духовно за индивидуите што протестираат или за граѓаните што се посматрачи и не се директно инволвирани во протестите. Она што е авторство за Станковски, за друг може да биде плагијат, она…

Контраспин: Далеку е ВМРО-ДПМНЕ од Барселона

Главните причини поради кои опозицијата не излегува на изборите се неисполнетите услови, а не рејтингот кој е променлива категорија и кој зависи и од тоа кој го мери тој рејтинг. Ако се тврди ова второто, тоа е спинување, односно извртување…

Контраспин: Неморално е крвта на загинатите полицајци да се ползува за пресметка со СДСМ

Нема ниту малку логично поврзување на нештата да се потврди спинот од насловот и низ содржината, односно не се презентирани факти што би го поткрепиле ова тврдење. Оттука, целиот текст на Курир што подоцна вечерта во разни форми го…

Иванов бара правен лек за неправна одлука

Претседателот Ѓорѓи Иванов на 12.03.2016 соопшти: Како што најавив во моето последно обраќање, а во врска со пристигнатите лични барања за повлекување на одлуката за помилување – ослободување од гонење без спроведување на…

Аболицијата на Заев нема врска со непостоечкиот член од Законот за помилување

Пратеникот Антонио Милошоски деновиве даде изјава во чии дел има невистина: Зошто е ваквиот исход на СДСМ и нивните коалициски партнери, затоа што во последен момент станаа свесни дека опозицијата нема да се однесува на начин…

Суверенoста на граѓаните најдиректно се докажува на референдумско изјаснување

Суверенитетот на граѓаните најдобро се потврдува со партиципација на референдумското изјаснување, како форма на директно демонстриран суверенитет на луѓето во сопствената држава. Покрај индиректниот, т.е. пренесување на нивната сувереност…

Избор написи на Оливера Војновска во 2016 година

Контраспин: Груевски ги нападна дипломатите, ВМРО-ДПМНЕ прашува кој им се заканувал?! (23.12.2016) Владејачката партија треба да си го побара „конкретниот пример“ за тоа кој упатил заканувачки пораки кон амбасадорите…

Странските служби повторно во репертоарот на Груевски

Повеќе аргументи и факти говорат дека тврдењата за постоење заговор од странство, со крајна цел редефинирање на Македонија, при што Зоран Заев е само инструмент на кого му биле дадени незаконски прислушкуваните телефонски разговори за да…