„Паметни градови“ не се тема на Агенда 2030

Во текстот на Агенда 2030  никаде не се споменува ниту терминот „паметни градови“, ниту тоа дека владите ќе имаат авторитет да ги преземаат загадените земјишта. Невистинитото тврдење од постот започна да се шири на интернет просторот, откако на 3 февруари  воз излета од шините и предизвика пожар во град во Охајо – САД. После несреќата илјадници жители мораа да се евакуираат, бидејќи  во возот имало хемикалии, а една од нив винил хлорид којашто е високозапалива и канцерогена, особено при вдишување. Сепак, овој инцидент на ниеден начин не е поврзан со Агенда 2030

Во текстот на Агенда 2030  никаде не се споменува ниту терминот „паметни градови“, ниту тоа дека владите ќе имаат авторитет да ги преземаат загадените земјишта. Невистинитото тврдење од постот започна да се шири на интернет просторот, откако на 3 февруари  воз излета од шините и предизвика пожар во град во Охајо, САД. После несреќата илјадници жители мораа да се евакуираат, бидејќи  во возот имало хемикалии, а една од нив винил хлорид којашто е високозапалива и канцерогена, особено при вдишување. Сепак, овој инцидент на ниеден начин не е поврзан со Агенда 2030

 

 

Рецензираме пост објавен на социјалната мрежа Фејсбук во кој се вели:

АГЕНДА 2030: Законите за развој на земјиштето ќе им овозможат на владите да го заземат загаденото земјиште и да ги преселат жителите во паметни градови.
Ако земјата и водата околу вас се целосно затруени, не можете да се откажете од моделот „паметен град“ кој доаѓа наскоро.
Во врска со ваквите на тврдењата кои кружат на интернет, проверувачите на факти на Ројтерс  пишуваат дека целите за одржлив развој на Обединетите Нации, исто така познати и како Агенда 2030 ги определуваат целите и таргетите за да им се помогне на државите да постигнат одржлив развој, но не содржат никакви закони од каков било вид, вклучително и за теми поврзани за развој на земјиштето, ниту пак „паметни градови”
Тврдењето дека Агенда 2030 ќе им дозволи на владите да го преземат загаденото земјиште и дека ќе им биде дозволено да ги преселат во „паметни градови“ се невистинити, а уште повеќе, Обединетите Нации немаат моќ да спроведуваат закони.
Агенда 2030 не вклучува никакви закони или правни инструменти, ниту за загадено земјиште ниту за паметни градови. Законите се препуштени на суверените држави и мултилатералните механизми во кои што тие учествуваат,
вели портпаролот на ОН за Ројтерс. 

Во самиот текст на Агенда 2030  не се споменува никаде ниту терминот „паметни градови“, ниту тоа дека владите ќе имаат авторитет да ги преземаат загадените земјишта.

Други публикации на Обединетите Нации, ги дискутираат улогите за користење на земјиштето, планирањето и градската инфраструктура за да се постигнат целите на Агенда 2030 за одржлив развој. Таков е примерот со извештајот од 2020 година објавен од страна на економската комисија на Обединетите Нации за Европа.

Невистинитото тврдење од постот што го рецензираме, почна да се шири не само во земјава, туку и во други држави на други јазици, откако воз излета од шините и предизвика пожар на 3 февруари во град во Охајо САД, после што илјадници жители мораа да се евакуираат.

Причината за евакуацијата беше тоа што во возот имало хемикалии, а една од нив винил хлорид, за која што Агенцијата за заштита на животната средина на САД вели дека е високозапалива и канцерогена, особено при вдишување. Кога истата ќе се запали, се разложува на други токсични состојки вклучително и хидроген хлорид.

Сепак, овој инцидент на ниеден начин не е поврзан со Агенда 2030, а Агенда 2030 не содржи никакви закони и ништо наведено во документот не дозволува владите да ги преземаат загадените земјишта и да ги преселуваат жителите во паметни градови. Поради сите горенаведени факти, постот што го рецензираме го оценуваме како невистинит.

 

 

 

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција