Рецензија: Библиотеката во Бабино – татковина на книгите и спомените

bb-000009876-00234-crop-resize

Пред нас се наоѓа текст кој отстапува од секојдневната набиена „дневна агенда“ на новинарството и кој жанровски се доближува до репортажниот дискурс, но нуди и голем број информации и фактографски, едукативен пристап. Преку овој текст е очигледен напорот за осврт на подзаборавените општествено-културни теми.  Сепак, послаба страна е недоволната поврзаност со линкови до изворите или нивна анонимност и воопштеност. Проблематично за текстот е и што тој не дава уверливи докази дека е авторско дело, ниту, пак, дека новинарот самиот вложил труд да го посети местото за кое известува. Во прилог на ова оди и фактот што истиот текст од збор до збор е пренесен и на други медиуми, односно станува збор или за класично препишување или за соопштение од институција која не е наведена.

bbЛинк до оригиналниот напис: Библиотеката во Бабино – татковина на книгите и  спомените

Датум и време на објавување: 02.01.2014, 12:14

Датум на рецензирање: 05.01.2014

Рецензент: Мирослава Бурнс

Вистинитост: Големиот број факти, прецизноста во изразувањето, односно понудените цифри, му даваат уверливост на изнесеното. Текстот нуди историски времеплов за книжевниот фонд на библиотеката.

Извори на информации: Ова е послабата страна на написот, меѓутоа не е докрај јасно дали изворите не се посочуваат поради тоа што авторот бил во библиотеката и лично се уверил во цифрите што ги изнесува, или пак од немарност. Во одредени делови од текстот се даваат анонимни извори како на пример:

Според нејзините менаџери, благодарение на книгата библиотеката станува возбудлива туристичка дестинација.

Поголема уверливост би се овозможила доколку се цитираат изворите и тие самите преку изјави дадат видување за функционирањето на библиотеката.

Содржајност: Како да издава „лична карта“ на објектот за која пишува, авторот нуди голем број информации за книжевниот фонд, за објектот, за моменталната посетеност, но и за историјата. Ваквиот пристап е едукативен и информативен, насочен кон промоција на подзаборавените објекти од значење и едукација на читателите.

 Коментирање: Во функција на стилот, кој е по малку и литературен, се препознаваат и одредени шаблони, односно клишеа што наликуваат на коментари:

Бабино, ќе речат, постојано чека гости – оние што тргнале, но и оние што се уште не знаат дека се очекувани. Тие треба да бидат подготвени да уживаат во боите на природата и убавината на книгата.

Оригиналност/Плагијат: Истиот текст од збор до збор е објавен на повеќе медиуми од што се претпоставува дека тој е соопштение од некоја институција или, пак, авторски текст за кој не е познат авторот и медиумот што прв го објавил.

Квалитет на насловот: Насловот може да биде поинвентивен и поинформативен што би се постигнало со употреба на активни глаголи.

Фотографија: Фотографијата е информативна доколку се анализира во соодветство со насловот и го покажува објектот во кој е сместена библиотеката. Негативно е што не е наведен нејзиниот автор.

Заклучок: Изборот на темата е за пофалба поради тоа што е несекојдневна. Успешно се актуелизира постоењето на објекти од културно значење. Сепак, за да се придржува до новинарските стандарди авторот треба да се потруди да посочи извори, да обезбеди изјави и со тоа да го обои текстот со новинарски, а не само со енциклопедиско-историски потпис.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција