Рецензија: Истражување во Полска потврди: Вакцините немале никогаш никаква корист

 

FireShot Screen Capture #082 - 'Истражувањето во Полска потврди_ Вакцините никогаш-CROP-RESIZE

Целосно отсуство на почитување на професионалните стандарди и етичките правила обично доведува до ваков „новинарски“ продукт, каков што одвреме, навреме, може да се сретнете во излозите на македонските информативни портали.  Вест која не само фигуративно, нема ни почеток ни крај, а која поради влијанието што го имаат медиумите, може да има широки последици по здравјето на луѓето. Ова е еклатантен пример на неодговорно постапување во професијата. Кога останува неказнет (од уредник, сопственик, од еснафско или друго надлежно тело), служи како показен пример за мултипликација на неодговорноста и ја покажува сета леснотија на пишувањето, ширењето информации/дезинформации, на опстојувањето на глупоста во нашето современо новинарството…

FireShot Screen Capture #082 - 'Истражувањето во Полска потврди_ Вакцините никогаш-Линк до оригиналниот напис:Истражување во Полска потврди: Вакцините немале никогаш никаква корист

Датум и време на објавување: 15.08.2014

Датум на рецензирање: 19.08.2014

Рецензент: Теофил Блажевски

Читајаќи го ова писание, кое по форма треба да наликува на вест, читателот речиси не може да најде ниту еден од основните елементи што треба да ги содржи секоја вест. Во текстот има некакви факти, но и кога ќе се прочитаат внимателно, ако се разберат, не може да се утврди дали се веродостојни или не.  Ова е така затоа што не е наведен ниту изворот на фактите, ниту медиумот од каде е преземена оваа вест, така што не може да стане збор за објективност, релевантност, актуелност, контекстуалност и другите потрепштини.

Ова нешто, што наликува на вест, поради големината на текстот може да заличи на содржајно. Но, кога одново внимателно ќе се расчленат фактите изнесени во текстот, ќе се види дека наместо содржајност има повеќе информации кои внесуваат конфузност. Така, на почетокот се обрнува внимание на адитивите тимеросал и живата како најопасни, за потоа да ви го свртат вниманието на алуминиумот, кој, според понудената информација, „ја заменил“ живата, па повторно доаѓаме до истиот ефект – зголемена бројка на деца со аутизам како последица на вакцинацијата.

Крешчендо на овој текст, кој требало да биде вест, е тврдењето дека авторите на студијата ни сугерираат да биде внимателни, зашто 19 деца ненадејно починале (каде и кога?) по вакцинација:

“Во студијата е опишана смртта на 19 деца од СИДС (синдром на ненадејна смрт кај доенчињата) кратко по вакцинација со две шествалентни вакцини. Авторите предложиле иако не е докажано дека вакцините ја предизвикале смртта на децата… – Тоа е сигнал за внимание кој на нас ни треба за да се следи текот на вакцинирањето и неговите компликации.”

Накратко: авторот на текстот што е предмет на оваа рецензија има огромни проблеми со почитување на базичните елементи на вест (кој, каде, кога, па дури има проблеми и со одговор на прашањето –  што), има проблеми со содржајноста и со пристрасноста (едностран е), има проблем со изворите (ниту наведува чии ставови пренесува, ниту, пак, од кого се преземени), има проблем со граматиката, што се гледа и од самиот наслов (зашто вакцините не можат сами по себе да имаат корист), кој пак (насловот), не соодветствува на фактите изнесени во текстот. Покрај тоа, има целосно нелогични конструкции на реченици, што доведува до тоа текстот во некои делови да е нејасен, што пак, веројатно, се должи на тоа што текстот бил преведуван со алатката Гугл транслејт!!!

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција