Рецензија: Македонија во топ 8 светски туристички дестинации

IDIVIDI  Македонија во топ 8 светски туристички дестинации-crop-resize

Сосема е во право нашиот читател кога побара „третман“ од Сервисот за проверка на факти во медиумите за медиумската содржина што е предмет на оваа рецензија.

„Нема линк од оригиналната вест ниту информација за тоа кој портал го направил рангирањето и врз основа на кои критериуми. Како читател се чувствувам измамено бидејќи потрошив 5 минути од своето време мислејќи дека ќе прочитам атрактивна и релевантна информација.“

Освен што веќе стануваат сѐ почести реакциите на корисниците кога станува збор за вакви непрофесионално срочени текстови, што зборува за една медиумски еманципирана публика, нашиот читател е во право за сите точки во неговиот приговор на овој текст.

IDIVIDI  Македонија во топ 8 светски туристички дестинацииЛинк до оригиналниот напис: Македонија во топ 8 светски туристички дестинации

Датум и време на објавување: 28.06.2014, 11:32

Датум на рецензирање: 03.07.2014

Рецензент: Зоран Бојаровски

Секој може да се посомнева во вистинитоста на оваа информација зашто таа ги нема елементарните референци што треба да ја потврдат: линк до изворникот, односно креаторот на оваа листа на наводни светски дестинации.

За волја на вистината, медиумот што ја објавил веста ја презел веста од друг портал, кој, пак, истата вест ја презел од некој српски интернет медиум. Тоа, сѐ уште не ја прави оваа информација веродостојна, бидејќи сѐ уште го немаме изворникот.

Овој суштествен елемент ја прави информацијата пристрасна што не е одлика на еден одмерен, објективен пристап, соодветен на професионален журналистички став.

Уште во првиот член на Кодексот на новинарите се нагласува:

„Новинарот има право на слободен пристап до сите извори на информирање што се од јавен интерес.

Новинарот треба да објавува точни, проверени информации и нема да прикрива суштински податоци и да фалсификува документи.

До колку информацијата не може да се потврди, или станува збор за претпоставка, односно шпекулација, тоа треба да се каже и да се објави.

Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно.“

Ова не е информација која не може да се провери, ниту, пак, има причина да не се објави изворот. Напротив, тоа ќе му дадеше тежина и веродостојност на овој текст. Вака, сенешто може да си помисли човек.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција