Рецензија: На Бразилците им е најмал, а на Хондурашаните најголем

Na-Brazilcite-im-e-najmal-V-crop-resize

За да изградиш нешто вредно за почит, нешто што служи за пример, нешто што инспирира и поттикнува нови исти такви нешта, нешто поради што зборот достоинствено се пишува со мали, ама силни букви, треба многу. Потребни се многу мисловни, доблесни, висококвалификувани жени и мажи. За некои дејности потребно е сето ова претходно да трае со години, десеттици години… Доблесните новинари веруваат дека новинарството што тие го практикуваат е наследство од дејноста на илјадници претходници од сите меридијани. Сите тие ставиле барем по една цигла во монументот што се нарекува етички исправно и доблесно новинарство. Сите следбеници на тие претходни генерации имаат почит кон тоа дело и кон таа професија. Но, како и во многу други сфери, како и во многу заедници, па дури и во семејните, ќе се најде еден, или една мала група кои уништуваат сѐ што е добро. Така и во новинарството. Потребен е само еден наслов да ти се одмили. Да те потсети дека постојат суштества кои смислата на своето постоење ја оживотворуваат само низ деструкцијата.

Na-Brazilcite-im-e-najmal-VЛинк до оригиналниот напис: На Бразилците им е најмал, а на Хондурашаните најголем

Датум и време на објавување: 23.11.2013

Датум на рецензирање: 25.11.2013

Рецензент: Зоран Бојаровски

Вистинитост: Кога еден пристоен човек ќе наиде на ваков наслов, веќе не станува збор за тоа дали „новинарскиот“ текст е вистинит или не. На човека му се згадува, па дури му е и незгодно од туѓата срамота. 

Коментирање: Кога би биле несериозни, како и овој „текст“, би рекле дека насловот коментира без аргументи и без соодветни извори и експерти за тоа на кој колкав му е – коефициентот. Колку е лесно да си празноглав, дрзок, безобразен и деструктивен. Но, ние тука ќе запреме. Доволно е.

Квалитет на насловот: Овој наслов е навреда на професијата и на професионалците во новинарството. Овој наслов сведочи за целосен медиумски безобразлук и некултура. Навреда на добриот вкус, на пристојното професионално однесување. Ако тука го продолжиме воведот на оваа рецензија, овој „текст“ е новинарски вандализам. Вандализам е било кое додавање, бришење или менување на содржината направено со намера да се наруши интегритетот, убавината, светоста на нешто, на некоја личност, на некое уметничко дело…

Фотографија: Небитна.

Говор на омраза: Нема.

Заклучок: Ќе ја зарвшиме оваа рецензија со приказната за рускиот хрт. Кучето. Ловечко. Оваа сорта кучиња имаат една карактеристика која е мошне апликативна и за луѓето. Еве за што се работи: Кога рускиот хрт ќе тргне во лов да гони некое животно во руските шуми, заради големата брзина со која трча, удира со главата во дрвјата и паѓа. Веднаш се исправа, ја протресува малку главата и – продолжува. Со истата брзина до следното дрво. И повторно удар, и повтрно станува, и повторно… Така е и со некои новинари и уредници. Ти им велиш „внимавај дрво!“ Тие пет пари не даваат. Удираат со главата и повторно трчаат. Со истата брзина, до следното дрво…

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција