Рецензија: Темза пред излевање, најризично во Британија

Temza-pred-izlevanje-najrizicno-vo-Britanija-crop-resize

Неретко се случува во медиумите да налетаме на наслови кои онака на прв поглед  ќе нè изнасмеат. Веста што ја  рецензираме е токму со таков наслов: „Темза пред излевање, најризично во Британија“. Во насловот е направена крупна грешка која не го остава читателот рамнодушен, просто изнудува коментар.  Веднаш се појавуваат извичници и прашалници, па само по себе се наметнува прашањето: а каде освен во Британија има ризик од излевање на Темза!?

FireShot Screen Capture #189 - 'Темза пред излевање, најризично во Британија' - kurir_mk_svet_vesti_147491-Temza-pred-izlevanje-najrizicno-vo-BritanijaЛинк до оригиналниот напис: Темза пред излевање, најризично во Британија

Датум и време на објавување: 10.02.2014, 12:44

Датум на рецензирање: 11.02.2014

Рецензент: Оливера Војновска

Вистинитост: Веста е преземена од  Државната информативна агенија  – МИА, ја пренесоа  повеќе други медиуми  и нема проблеми со вистинитоста.

Извори на информации: Како извор на веста е наведена МИА , која пак, се повикува на соопштението на Биританската агенција за човекова околина.

Содржајност: Иако се работи за куса преземена вест, не може да се каже дека е целовита.  Таа делува некако конфузно и збунувачки. Во неа се забележуваат истите пропусти како и во оригиналната вест. Видливо е дека при правењето на текстот не е направен напор да се „стегне“, односно да се среди за да биде појасен. Како на пример овој фрагмент:

„На удар се областите Беркшир и Сари, на која и припаѓаат и југозападните делови од Лондон, главниот град на Велика Британија, засега, не се наоѓа меѓу локциите кои се под закана, но 2500 домови во областа Сари се означени како мошне ризични“

Така што, од самата вест не може точно да се разбере дали има опасност од излевање на Темза во Лондон, или нема.

Оригиналност/Плагијат: Наведено е дека се работи за вест од МИА, но не е посочен линк.

Квалитет на насловот: Насловот е најпроблематичниот елемент во веста. Од брзање, или од незанење е направен гаф:

„Темза пред излевање, најризично во Британија“

Изборот на поднасловот, исто така, е лош.

„Рекрдно високо ниво по должината не целиот тек бележи реката Темза во последните 30-тина години.“

Придавката „рекордно“ во случајов е несоодветно избрана. Имено, таа повеќе одговара кога се работи за истакнување на некаков позитивен напредок или резултат. Подигнувањето на нивото на реката Темза не може да се третира како некаков рекорд, иако таков пристап во известувањето имаа речиси сите медиуми.

Фотографија: Како илустрација за веста е употребена фотографија од  Вестминстерскиот мост во Лондон, симната од интернет без да се наведе изворот.

Заклучок: Насловот прозвучува како оваа река на својот пат до Северното Море да поминува низ кој знае колку држави! А, со оглед на тоа дека се работи за преземен материјал, било потребно само да се има  малку повнимателен пристап и веста ќе беше коректна. Брзоплетоста, пак, на сметка на точноста и прецизноста, резултира со голема грешка, поради која веста  стана предмет на потсмев на социјалните мрежи каде испровоцира коментари од типот:

„За разлика од Британија, ризикот од излевање на Темза во Намибија е значително помал“

 

„Во Франција вршат веќе евакуација?“

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција