Рецензија: Владата го фалсификува европскиот извештај за Македонија?

http-plusinfo-mk_vest_837_vladata-crop-resize

Написот што го рецензираме е убав пример за тоа како е сѐ кажано во само неколку реда. А, преку линкување на клучните зборови, на читателската публика ѝ е оставено самата да се увери во вистинитоста на објавената содржина.

http___plusinfo.mk_vest_837_vladata-Линк до оригиналниот напис: Владата го фалсификува европскиот извештај за Македонија?

Датум и време на објавување: 20.10.2014, 14:06

Датум на рецензирање: 23.10.2014

Рецензент: Оливера Војновска

 

КЛУЧОТ ВО ДВАТА ЛИНКА

Извори на информации во овој материјал се Извештајот за процесот на асоцијација на Република Македонија кон ЕУ и преведениот текст на овој документ објавен на интернет-страницата на Секретаријатот за европски прашања.

Всушност, станува збор за куса вест која информира дека:

„Во официјалниот превод на годишниот извештај за напредокот на Македонија, објавен на официјалната страница на владиниот Секретаријат за европски прашања (СЕП), ги нема првите страници од оригиналот, кои се всушност заклучоците на Брисел.

Во тие заклучоци се спомнуваат термините backsliding (опаѓање на интензитетот на реформите) и backward (назадување во сферата на медиумите, судството и во други области).“

За одбележување е тоа што во написот се ставени директни врски (линкови) до посочените документи  (официјалниот превод и оригиналот),  за да можат читателите самите да прочитаат и да донесат заклучок дали тоа што се тврди е точно или не.

Според објавите на официјалната веб-страница на Секретаријатот за европски прашања (апликацијата „документи“ што се наоѓа  на средниот дел на главната страница каде може да се отвори Извештајот за напредокот на Република Македонија за 2014 година), се гледа дека во македонската верзија навистина недостигаат три страници, кои ги има во оригиналот, што укажува на тоа дека преводот и оригиналот се разликуваат.

Па, ваквата „дупка во преводот“, кај авторот на веста буди сомнеж дека  „СЕП практично го фалсификува европскиот извештај“.  Истата поента тој  ја истакнува и во провокативниот наслов:

„Владата го фалсификува европскиот извештај за Македонија?“

Сепак, јавноста самата ќе процени дали во верзијата што ја прикажува СЕП има премолчување на важни оценки изнесени во оригиналниот Извештај на Европската комисија. И, дали се работи за бениген или суштински пропуст ставен во функција на креирање на една позитивна слика за правецот во кој се движи државата на патот кон ЕУ. А, клучот за тоа е токму  во двата  линка – техника која, некако, тешко го пробива „мразот“ во македонските медиуми. Така што, приодот и начинот на кој е спакуван и пласиран овој новинарски производ заслужува позитивна рецензија.

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција