Рецензија: Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња – Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

Актуелна тема, покриена со целосна дезинформација и со текст што покажува комплетно непознавање на областа што се третира.

Рецензија: Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња – Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)Линк до оригиналниот напис: Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња – Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

Датум и време на објавување: 24.05.2013, 10:15

Датум на рецензирање: 26.05.2013

Рецензент: Ѕвездан Георгиевски

Вистинитост: Во текстот не се прави разлика меѓу „семенски хибриди“ и „генетски модифицирана храна“, па се изведува погрешен заклучок дека наведената фирма „Геотермика“ рекламира продажба на семиња за генетски модифицирани производи.

Извори на информации: Во текстот се цитира сајтот на фирмата „Геотермика“, но од него се гледа дека фирмата ги продава производите за кои се обвинува.

Содржајност: Во веста воопшто не се објаснува што е генетски модифицирана храна, ниту се повикува на европската регулатива по ова прашање, а не се консултираат ниту стручњаци, ниту пак претставници на фирмата.

Пристрасност: Се работи за класична сензационалистичка вест, која има намера да привлече читатели, без да се води сметка за реалните факти.

Коментирање: Написот во 90 проценти е копија на текстот од рекламниот веб-сајт на „Геотермика“.

Плагијат: Веста нема наведено автор (веројатно, погрешно, ја третираат за агенциска вест), но наведен е линкот до сајтот на компанијата, од каде што е преземен голем дел од текстот.

Квалитет на насловот: Насловот е јасен, но со оглед на тоа дека целата вест е дезинформација, и тој дезинформира.

Фотографија: За илустрација се користат скриншоти од веб-сајтот на фирмата „Геотермика“.

Рецензија: Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња – Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција