Рецензија: Затворени избирачките места-изборите фер и демократски

27-0987009988-009900-crop-resize

Во овој текст се гледа како со малку може многу да се расипе. Нешто слично како во готвењето – кога ќе се земе готов, проверен рецепт и наместо да се оди само по него, со ставање на еден единствен дополнителен зачин целото јадење ќе излезе лошо. Така е и во конкретниот пример: сѐ било веќе направено и готово, но некој турил само една мирудија и сѐ се измешало.

2Линк до оригиналниот напис: Затворени избирачките места-изборите фер и демократски

Датум и време на објавување: 13.04.2014, 19:05

Датум на рецензирање:  14.04.2014

Рецензент: Владимир Мирчески

 

ЧИЈА Е ОЦЕНКАТА ЗА ИЗБОРНИОТ ДЕН?! 

Таа претходно спомената „мирудија“ овде многу повлијаела врз вистинтоста. Зошто? Затоа што се тврди нешто што со ништо не е аргументирано во текстот. Попрецизно: земен е готов текст и е „ископиран“ од збор до збор со исклучок на насловот кој, покрај „Затворени избирачките места“ конкретно е „зачинет“ со формулацијата „-изборите фер и демократски“ и со тоа е направена грешката. Прво, затоа што подолу во написот нема ништо што се однесува на степенот на демократичност на изборниот ден, а второ, зашто таквите оценки треба да ги дадат надлежните органи, учесниците во изборниот процес, набљудувачите, а не некој новинар туку-така да „накалеми“ силна констатација, притоа не повикувајќи се на ништо. Тоа јасно ни кажува дека спорниот дел од текстот, односно насловот, нема извори на информации, додека преостанатото, кое, всушност е пресликана агенциска вест, што е јасно нотирано, е апсолутно коректно зашто се споменуваат и извори и факти и ни нуди добра содржајност од аспект на: затворање на избирачки места, на колку места се гласало, кои биле кандидатите за претседател, каков бил одзивот, каква е натамошната правна процедура итн…

 

НАКАЛЕМЕНА КОНСТАТАЦИЈА ЗА ИЗБОРНИОТ ПРОЦЕС

Употребената „натурена“ насловна конструкција, не одговара на содржината на текстот, а со тоа може и да влијае на вкупниот впечаток кај публиката за изборниот ден. Како само 5 минути по затворањето на избирачките места се тврди дека „изборите се фер и демократски“ пред тоа да го кажат и надлежните и засегнатите. А, како што веќе се виде, дел од учесниците апсолутно не ја делат оценката дека сѐ поминало во најдобар ред. Значи, насловот е тоа што не е во ред и не ја исполнува основната задача: да информира.

„Идејата на насловот во голема мерка треба да зависи, да извира од текстот на кој се однесува, да соодветствува на податоците, гледиштата на текстот“ – Новинарски жанрови.

Нејасно е дали „дополнувањето“ во насловот било намерно или, пак, случајно истрчување, бидејќи таквата формулација може да упатува на одредено ниво на пристрасност на инаку, ќе повториме, коректната агенциска вест која е искористена како основа.

Затоа, ќе кажеме дека ова е пример, кој треба да се искористи во новинарските книги за тоа како, без потреба, или пак објаснување, може добра вест да се „зафркне“ со само три зборови и сврзник вметнати во насловот.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција