Browsing Tag

Бразил

Перформанс во Бразил од 2013 г., преставен како изживување на Французи во Мали

Видеото, кое предизвика големо внимание на Фејсбук всушност прикажува бизарен перформанс на уметникот Регина Хозе Галиндо со наслов „Пиедра“ изведен во Сао Паоло во Бразил за да го привлече вниманието на страдањата на жените од Латинска…

Со стари и неповрзани фотографии се манипулира дека Господ го казнил Бразил поради карневалот

Фотографиите од карневалите кои се прикажани во постот не се од оваа година, ниту пак, се од иста година, а некои не се ни од Бразил. Истото се однесува и на фотографиите коишто се од временски непогоди - и тие не се неодамнешни, а некои од…

Видео од протест со мотори во Бразил, претставено како настан во Германија

Видеото споделено во постот е манипулативно, фабрикувно, односно станува збор за содржина која е изменета (altered content). Во дел од видеото е претставен настан кој нема никаква врска со дете болно од канцер во Германија, туку се случил…

Во Бразил 60 отсто од населението е целосно вакцинирано

Не е вистина дека  многу малку од луѓето  во Брaзил се вакцинирани. Тоа може лесно да се провери на сајтот „Ourworldindata.org“, каде што може да се прочита дека повеќе од половина од населението на Бразил се вакцинирани, односно,…

Состојбата со ковид во Бразил е трагична, видео со 6 празни болнички кревети не ја менува сликата

Во ситуација кога буквално сите светски медиуми известуваат за катастрофалната состојба во Бразил со ковид пандемијата, смртните случаи, колапсот на болниците и ненавремената нарачка на вакцини, во постот што се споделува на Фејсбук заедно…