Browsing Tag

црква

Украина не го забрани православието и Зеленски не му подарил на Папата икона без Исус, туку…

Украина не го забранила православието, а уште помалку станала „сатанистичка и води отворена војна против Бога, како што тврди оваа објава. Исто така, Зеленски не му подарил на папата Франциск икона без ликот на Исус, туку станува збор за…

Мит е дека Русија е во војна со „антирелигиозната“ западна цивилизација

Мит е дека Западот сака да ги уништи „традиционалните вредности“, односно дека „Русија води света војна против безбожните сатанисти во Украина за да го заштити христијанството и традиционалните вредности“

Промената на календарот на Украинската православна црква не е поврзана со нацизмот

Промената на календарот на Украинската православна црква, нема врска  со нацизмот, ниту пак, може да се влече паралела со нацистичката окупација на Украина во 1941 година, бидејќи во конкретниот случај Украина е нападната од Русија.…

Не е вистина дека Западот го ограбува историското наследство на Украина

Нема никакви докази дека се работи за кражба и „киднапирање“ на културното богатство на Украина, ваквите тврдења изнесени во постот беа демантирани од украинските власти. Украинското Министерство за култура и информатички технологии објави…

Украинците не се „покатоличени“, туку ревидиран е календарот за празнување на Божиќ

Мнозинството граѓани во Украина се изјаснуваат како православни, а не како католици. Украина е претежно православна христијанска нација, каде 8 од 10 возрасни граѓани (78 проценти) се изјаснуваат како православни, покажува истражувањето од…

Тенденциозни напади дека Зеленски ја забранил опозицијата, ја угнетува црквата, одбива да одржи…

Постот го обвинува украинскиот претседател Володимир Зеленски за репресија на медиумите, јазикот, црквата и дека не сака да одржи избори, но вистината е дека украинскиот Устав не дозволува за време на воена состојба да се одржуваат избори.…

Стар пожар од црква во Русија, лажно прикажан како да го предизвикале поддржувачи на украинската…

Не е точно дека видеото од црква во пламен прикажано во постот е од неодамнешен пожар што го предизвикале Украинци на црква под јурисдикција на Московската патријаршија. Станува збор за пожар стар 10 години и се случил во руското село…

Зеленски не ја претвора војната во религиозна, туку ја брани Украина од руска пропаганда во црквите

Руската православна црква и нејзиното водство активно ја поддржуваат агресијата на Путин на Украина. Тајната служба на Украина има регистрирано случаи во кои свештенството на Украинската православна црква - Московска патријаршија се…

Зеленски не ги прогонува православните христијани од Украина

Во постот се пропушта контекстот кога се тврди дека „Зеленски ги затвора црквите и ги апси свештениците“. Станува збор за закон за забрана на црквите поврзани со Русија после серија претреси во кои е откриено дека се примаат наредби од…

Пропуштен контекст: Тенденциозно и наменски се тврди дека Зеленски забранува цркви

Во постот што го рецензираме во којшто се тврди дека украинскиот претседател забранува цркви и опозициски партии се пропушта контекстот. Зеленски кажа дека Украина ќе ги ограничи активностите на верските организации поврзани со Русија на…