Browsing Tag

донации

Пратеници, градоначалници, фирми, граѓани – Кој колку пари донирал за кампањата на претседателските…

Според нашата анализа, најмногу донации за изборната кампања имала Гордана Силјановска Давкова поддржана од ВМРО-ДПМНЕ, додека најмалку имал Стево Пендаровски, поддржан од коалицијата предводена од СДСМ Некој по 500…

Донациите за Украина не ја испразнија македонската Армија

Вистиномер се обрати во Министерството за одбрана од каде велат дека во однос на поддршката за Украина, согласно податоците кои се јавно достапни, Р. С. Македонија досега има донесено 14 одлуки за воена и хуманитарна помош на Украина, а кај…

Светската здравствена организација не убива деца во Газа

Не е вистина дека Светската здравствена организација убива деца во Газа, туку претставници на СЗО постојано носат медицинска и немедицинска помош во Газа поради очајните услови за лекување и разрушените болници од бомбардирањата. СЗО собира…

Во Милано нема билборд за донации со ликот на Зеленски

Станува збор за компјутерски модифицирано видео, во Милано не постои билборд со сликата на Зеленски со дупка во носот преку која се собираат донации за Украина. Според Центарот за борба против дезинформации во Украина, со промоцијата на ова…

Ист ИБАН број за донации за Турција и за Украина не значи дека се прави манипулација со парите

Постот што го рецензираме е манипулативен и му недостасува контекст. Тоа што на ист ИБАН број -  Меѓународен број на банкарска сметка, се собираат  донации за настраданите во Турција и помош на Украина, не значи дека се прави манипулација…

Апел за помош стар четири години се шири на Фејсбук

Донации за младиот битолчанец се собирале во 2017 година, а не сега во 2021 година. Момчето за жал е починато и реобјавувањето на постови за стари хуманитарни акции е пред сè неетички. Ваквите објави предизвикуваат болка кај семејствата кои…

Фејсбук не донира пари ако споделите или коментирате на фотографија од болно бебе стара 13 години

Бебето кое е прикажано на сликата воопшто не е болно од рак на кожа, а веќе не е ни бебе, затоа што фотографијата е стара 13 години.  Според пребарувањата на Гугл јасно се гледа дека оваа фотографија нема никаква поврзаност со дете болно од…