Browsing Tag

ЕДМО

Проверувачи на факти го исцртаа патот на руските дезинформации за Зеленски и најблиските

Во новото истражување на меѓународниот тим на проверувачи на факти, предводен од од Maldita.es, се исцрта патот на руските дезинформации за Зеленски, неговото семејство и тие во неговиот круг. Од лажни новински портали и мали Јутуб канали,…

Какви дезинформации се ширеа во пресрет на изборите во ЕУ?

Дезинформациите предизвикаат големи негативни последици фалсификувајќи ги перцепциите на многу луѓе. Во последните месеци пред изборите, беше откриен растечкиот притисок на дезинформациите на многу различни теми - од војната во Украина до…

Дезинформациските трендови застапени во ЕУ се пресликуваат и кај нас

И кај земјите членки на ЕУ и кај нас се споделувале слични дезинформации изминатиов период. Најголем дел од проверките на факти во април и кај нас и во ЕУ се однесувале на дезинформации поврзани со ЕУ, како и на војната која Русија ја води…

Два извештаја откриваат широка мрежа на руски дезинформациски портали

Францускиот сервис Вигинум, како и европската мрежа за борба против дезинформации ЕДМО, во своите извештаи темелно ја опишаа структурираната и координирана руска мрежа на сајтови кои шират дезинформации во Европа и други држави низ светот.…