Browsing Tag

Елида Зилбеари

Не можеме да ги елиминираме дезинформациите, но можеме да се бориме против нив

Во време кога дезинформациите се шират многу брзо на различни платформи, проверката на фактите е една од најважните алатки со чија помош новинарите треба да се справат со нив Дезинформациите и лажните вести ја искривуваат…

Заврши Школата на политики 2023, Фондација Метаморфозис со предавања за дезинформациите и говорот на…

Фондацијата Метаморфозис беше дел од петтиот модул со низа предавања за справувањето со дезинформации, проверката на факти и говорот на омраза Со одржување на петтиот модул насловен „Градење општествена отпорност кон штетните…

Дезинформациите не можат да исчезнат – треба да се обелоденат нивните создавачи

фото: Мета.мк Наративите се особено важни во претстојниот процес во борбата против дезинформациите, а разбирањето на таа борба и учењето како да се справиме со истата ќе бидат паралелен процес Крајно време е препораките да се претворат во…

Зилбеари: Политичарите се најголемите дистрибутери на дезинформации, сметаат граѓаните

Според едно истражување и анкета спроведена од „Метаморфозис“, за перцепцијата околу дезинформациите, 90 отсто од испитаниците се изјасниле дека најголеми дистрибутери на дезинформации се политичарите, потоа медиумите и новинарите, а потоа…