Browsing Tag

евро

Германија не ја враќа марката назад и не излегува од ЕУ

Во Германија марката не е официјална валута од 2002 година кога беше прифатено еврото. Нема никакви најави дека ќе се врати марката во употреба, ниту дека Германија ќе излезе од ЕУ. Ваквите гласини датираат уште од 2011 година, но никогаш…

Дезинформација е дека има изненадување во менувачниците во земјава

Незначителното намалување или зголемувањето на вредноста на валутите за еден ден, два дена, или за една недела, не е никакво изненадување, како што невистинито се тврди во објавата на Фејсбук и во медиумскиот напис. Истиот е „јадица“ за…

Вредноста на рубљата не пораснала за 100 проценти во еден месец, како што невистинито се тврди во…

Објавата на Фејсбук датира од 28 април. На тој датум, рубљата, според престижниот „Блумберг“  во споредба со доларот била 72, односно за 1 долар сте можеле да добиете 72 рубљи. На 28 март, односно еден месец пред 28 април кога е објавен…

Не е покачен курсот на еврото

Одлука за намалување на вредноста на домашната валута во однос на странските валути - еврото,  нема донесено ниту Владата, ниту Народната банка на  Република Северна Македонија. Од Народната банка  демантираа дека е покачен курсот на…