Browsing Tag

FactcheckingIsEssential

Неделата на проверката на факти во 2023 во знак на борбата против дезинформации на различни фронтови

Фондацијата Метарфозис и оваа година се приклучува кон одбележувањето на 2 април – Денот на проверката на факти, при што во текот на целата оваа недела ќе се одржат редица настани за проверката на факти и во земјава и на меѓународно ниво.…

Втори Април – Меѓународниот ден на проверката на факти се одбележува преку напори да се фрли светло…

За првпат во историјата на човековото војување, војната во Украина се одвива под будното око на организирана меѓународна заедница на проверувачи на факти, чија главна мисија е овојпат вистината да не биде првата жртва во моментот кога ќе…