Browsing Tag

храна

АНАЛИЗА: Цените на млечните производи и на маслото со најголем пад на светскиот пазар – дома…

Десетти месец по ред Светската организација за храна на месечно и на годишно ниво регистрира пад на цените на храната, кој на годишно ниво е најголем кај млечните производи и маслото за јадење, пишува Порталб.мк. Дома октомвриската…

Не е точно дека сето овошје и зеленчук во ЕУ е ГМО

Не може да се потврди дека оној кој го снимал видеото е навистина Украинец и дека е бегалец, а нема  ниту докази дека храната што се презентира е генетски модифицирана. Станува збор претежно за овошје и зеленчук кои се спакувани и…

Лага е дека ако си за ЕУ треба да јадеш инсекти за да не умреш

Никој не ги принудува граѓаните на ЕУ да јадат инсекти за да не умрат, како што тоа се тврди во постот. Во својата анализа за лажните вести поврзани со инсектите за јадење, Едмо.еу идентификува три главни дезинформациски наративи меѓу кои и…

Не постои ЕУ агенда за уништување на традиционалното производство на храна

Во објавата на Фејсбук не е споделен целиот текст и не може да се види дека станува збор за евтаназија на свињи во Хрватска поради исклучително заразната болест африканска чума, а не за постоење на некаков глобален план за уништување на…

Европската Унија нема агенда да го уништи земјоделието и сточниот фонд до 2030 година

Стратегијата на ЕУ „Од фарма до виљушка“ има цел да се намали употребата на штетни пестициди. До 2030 година, 25 проценти од вкупното обработливо земјиште треба да биде искористено за органско земјоделство, употребата на хемикалии и…

Логото на Алијансата за дождовни шуми не значи дека производите имаат црви и не е поврзано со Бил…

Во објавата е направена една голема мешаница и манипулација со повеќе неточни тврдења кои и меѓу себе не се поврзани и немаат логика. Прво не е вистина дека производите што го носат логото на Алијансата за дождовни шуми содржат инсекти и…

Постот дезинформира дека присуството на „Скопје прајд“ било за пари и храна

Организаторот на настанот на кој присуствуваа и македонски политичари и претставници на дипломатијата (присутна беше амбасадорката на САД), демантира дека испраќал  пораки со покани, а исто така, не ветувал ниту финансиски надоместок и…

Нострадамус не предвидел дека „човекот ќе јаде човек“

Пророштвата на Нострадамус се нејасно напишани, па невозможно е директно да се поврзат со конкретен настан. Творештвото на Нострадамус е изразено во катрени, односно строфи од по четири реда во вид на стихови и загатки, кои не се хронолошки…

На македонскиот пазар не се увезени небезбедни домати од Албанија

Агенцијата за храна и ветеринарство, овластен државен орган задолжен за контрола на храната која се увезува на граничните премини, вклучително и овошјето и зеленчукот, тврди дека граѓаните треба да бидат спокојни, бидејќи ваков таканаречен…

Храната што во себе има обезмастен прав од домашен штурец, ќе мора тоа да го содржи на етикетата

Не е точно дека ЕУ донела закон дека храната што содржи инсекти треба на етикетата да има јасна информација дека во себе има прашок од овие инсекти. Напротив, тоа мора да биде означено вклучително со името и видот на инсектот и…

АНАЛИЗА: Ручек во ресторан „луксуз“, драматични поскапувања во преработувачката индустрија

Речиси не постои сектор, бизнис, дејност, услуги каде не се зголемија крајните цени за граѓаните, пишува Порталб.мк. Во септември годинава, во однос на истиот месец лани, индексот на цени во угостителството е зголемен за фантастични 17,6…

Не е точно дека ОН работат на депопулација на планетата

Наспроти тврдењата во постот, Обединетите Нации воопшто не се обидуваат да ја намалат светската популација и во нивните заложби воопшто не се застапени политики за уништување, туку за спасување на животи. Глобалните заложби на ОН не се…

Нема докази за воени бази што складираат храна и пијалоци за населението од целиот свет

Подземните тунели се „опсесија“ на поддржувачите на теоријата на заговор, кои иако никогаш официјално не се откриени, ја пласираат дезинформацијата на социјалните мрежи. Следбениците на Кју Анон користат компилации од фотографии со ниска…

АНАЛИЗА: Цените на храната во Македонија се доближија до европските – 2022 ќе заврши со ценовно…

На светските пазари во јули цените на храната и на суровините беа во пад, но колку овој тренд ќе се одрази врз крајните потрошувачи? Засега Македонија и земјите од регионот на свој начин се подготвуваат да ја завршат економската 2022 година…

Не е точно дека владата го забранила терминот „македонски“ на Саемот во Белград

Тврдењата дека Владата им забранила на компаниите во Белград да го користат зборот „македонски“ ги демантираа од Владата. Оттаму, посочија дека придавката „македонски“ ја има секаде на промотивниот материјал на Саемот за храна, вино и…

АНАЛИЗА: Годинава инфлација над 9 отсто – ќе растат цените на храната, енергијата, гасот!

Ценовното цунами ќе „беснее“ во текот на целата 2022 година. Ова се дел од најновите  оценки на економистите за ценовните движења, пишува Порталб. Ризиците засилени поради прекини во ланците на снабдување.  Цените на основните суровини,…

Смртта на говедата во Канзас нема никаква врска со некаков глобален проект за недостиг на храна

Со 2,4 милиони говеда Канзас е трета по големина американска држава во однос на бројност на стадата. Минатата недела температурата нагло пораснала, а студените ветрови стивнале, што придонело животните да почнат да умираат, пишуваат…

Не е вистина дека микробрановите печки го скратуваат животот

Според Светската здравствена организација, кога микропечката се користи како што треба и правилно, нема ништо опасно во врска со микробрановото зрачење.  Експертската јавност е децидна дека микропечките продуцираат бранови со релативно…