Browsing Tag

христијани

Украинците не си ја продале православната вера, таа е доминантна во Украина

Високи 72 отсто од Украинците се декларираат како православни христијани од кои 54 отсто се приврзаници на автокефалната православна црква на Украина, 14 отсто се идентификувале како православни христијани без да наведат црковна припадност,…

Не постои план за нов светски поредок со една влада, една религија и една војска

Тврдењето за создавањето на „една светска религија“ потекнува од познатите теории на заговор, како што е теоријата на заговор за Новиот светски поредок. Според овие теории на заговор, повеќето политички и економски случувања во изминатите…

Лажен цитат на папата Франциск стар десет години, повторно актуелен на Фејсбук

Цитатот додаден на сликата што кружи од декември 2014 година не се совпаѓа со ниту еден проверлив коментар на папата Франциск. Иако папата Фрнциск даде изјави во 2013 година кои беа широко прифатени како нетипично опфаќање на неверниците,…

Практикувањето на христијанството во Израел е слободно

Во објавата  се пропушта контекстот, бидејќи не се наведува дека овој предлог-закон не е усвоен и не претставува правен акт во државата Израел. Поради пропуштањето да се наведат овие информации се креира комплетно поинаква слика дека сите…

Украинците не се „покатоличени“, туку ревидиран е календарот за празнување на Божиќ

Мнозинството граѓани во Украина се изјаснуваат како православни, а не како католици. Украина е претежно православна христијанска нација, каде 8 од 10 возрасни граѓани (78 проценти) се изјаснуваат како православни, покажува истражувањето од…

Постара фотографија од верски обред на отворено во Украина се споделува сред руската инвазија

Фотографијата објавена во овој напис што се споделува на Фејсбук, а на која украински христијани се молат на отворено, на снег, за својата земја, е стара речиси три години и датира од 2019, а не од 22 февруари 2022 година, како што се тврди…

Измислен настан во Египет, злоупотребен за магнифицирање на верските чувства

Нашата проверка покажа дека настанот не е вистински, туку е многу стара измислена приказна којашто циркулира на интернет 17 години. Првпат таа почнува да се препраќа по мејл во 2004 година, со наслов: ,,Приказни и чуда од Египет”. Не…