Browsing Tag

ИФЦН

Неделата на проверката на факти во 2023 во знак на борбата против дезинформации на различни фронтови

Фондацијата Метарфозис и оваа година се приклучува кон одбележувањето на 2 април – Денот на проверката на факти, при што во текот на целата оваа недела ќе се одржат редица настани за проверката на факти и во земјава и на меѓународно ниво.…

Втори Април – Меѓународниот ден на проверката на факти се одбележува преку напори да се фрли светло…

За првпат во историјата на човековото војување, војната во Украина се одвива под будното око на организирана меѓународна заедница на проверувачи на факти, чија главна мисија е овојпат вистината да не биде првата жртва во моментот кога ќе…

Отворено писмо до извршниот директор на YouTube од проверувачите на факти низ светот

Не гледаме обид од страна на YouTube да имплементира политики во насока на решавање на проблемот со дезинформациите, се вели во отвореното писмо од над 80 организации за проверка на факти упатено до ЈуТјуб. Напротив, YouTube дозволува…

НРК: Meѓународната мрежа за проверка на факти номинирана за Нобелова награда

Поранешната лидерка на норвешката либерална партија, Трине Скеи Гранде смета дека проверката на фактите стана толку важна што ја заслужува Нобеловата награда за мир, известува порталот за критичко мислење и медиумска писменост…

Денес е меѓународниот ден за проверка на факти

Фондацијата Метаморфозис (metamorphosis.org.mk) денеска по четврти пат го прославува 2. Април, Денот на проверката на факти во соработка со Меѓународната мрежа за проверка на факти (IFCN) во која членуваат околу 80 организации од целиот…