Browsing Tag

иран

Манипулативна и нејасна објава со каша од дезинформации за актуелните меѓународни настани

Гледано во целина текстот е  манипулативен и ја дезинформира јавноста за ситуацијата во Иран и војната во Украина, со цел Америка да се прикаже како некое лошо дете кое ги тепа и казнува сите. Притоа, написот не нуди никакви факти и докази…

Фотографија од комеморација на ирански генерал претставена како лажен погреб на починати од ковид-19

Објавената фотографија нема никаква врска со исцениран погреб на починати од ковид-19. Станува збор за комеморативна церемонија во Иран, во јануари 2021 година по повод годишнината од убиството на иранскиот генерал Касам Сулејмани. Тој…

Фотографијата од мајката птица што изгоре е од Иран, а не од Пехчево

Фотографијата што се споделува во оваа објава на Фејсбук е вистинита и веродостојна, но таа не е снимена во Пехчево. Таа е стара повеќе од една година и често пати е пренесувана во контекст на пожари што се случувале во различни земји, ама…

Девојката од оваа фотографија не работи во „централната банка во Лондон“ и таква банка нема

Во текстот се тврди дека девојката е директор на „централна банка на Лондон“, но, утврдивме дека такво нешто не постои. Има банка која се вика Bank of England и таа е централна банка на целото Обединето Кралство. Оваа иста фотографија и на…