Browsing Tag

испуштен контекст

Објавата на новинарот Иванов за протестите за Онкологија е извадена од контекст

Објавата на Зоран Иванов воопшто не е насочена кон учесниците на протестот кои што споделуваа лични искуства, туку станува збор за коментар на транспарентот кој што на протестот го држеше претседателот на политичката партија Левица, Димитар…

Ковачевски не рече „Сите што заминаа ќе се каат кога ќе земаме поголеми плати од странство“

Во објавата се тврди дека премиерот на Северна Македонија изјавил дека граѓаните што заминале на работа во странство ќе се каат кога ќе дојде моментот во земјата да се земаат поголеми плати, што воопшто не е точно. Изјавата на премиерот…

Повисоките температури не се измама, туку мапите за временска прогноза се од различен тип

Во постот кој го рецензираме се пропушта контекстот затоа што два различни вида на мапи - топографска и топлотна мапа (кои имаат различни бои и различни прикази), се споредуваат. Како што тврдат и експертите, не би можело да се споредуваат…

Фејсбук објава манипулира дека Украина е „топовско месо“ во војната со Русија

САД и западните сојузници во многу наврати покажале дека одлуките за иднината на Украина се во рацете на Украина и нејзините институции. Уште повеќе, многупати е повторена изреката „ништо за и околу Украина без Украина“ и тоа дури и од…

Во наслов се навестува информација околу ЗРО што во текстот ја нема

Објава на Фејсбук на дигитален медиум поради испуштен контекст погрешно ги наведува читателите дека ќе дознаат детали за законските измени во ЗРО околу времето на стапувањето во сила на тие измени. Но во објавата таква информација нема