Browsing Tag

измама

Доктор Никола Пановски не рекламира лек за проширени вени

Се работи за лажна реклама во која е злоупотребена фотографија на епидемиологот Пановски, со која е споделена и измислена изјава. Тој на својот официјален профил повеќепати досега информираше дека ниту бил, ниту ќе биде дел од какви било…

И Калиопи се најде во лажна реклама за чудотворен лек 

Ова е уште една во низата лажни реклами на социјалните мрежи кои имаат за цел да ги мамат граѓаните, наведувајќи ги да купуваат лажен производ. На официјалната веб-страница на ТВ 24 не може да се најде интервју со Калиопи во кое таа зборува…

„Филипс“ нема летна распродажба на тримери за 61 денар

Лажна Фејсбук страница на социјалната мрежа Фејсбук го злоупотребува логото на „Филипс“, со цел да се промовира на што повеќе корисници на социјалната мрежа и да ги извлече нивните лични податоци, за потоа истите да ги искористи за некаква…

Техномаркет не доделува 5 илјади долари ако напишете бројка во коментар

Веродостојната фан-страница на „Техномаркет“ има 177 илјади следбеници и изгледа многу поинаку од лажната,  професионално е менаџирана, има податоци за производите, контакти,  промоции, флаери за електрониката и нејзините цени... На оваа…

Познати лекари злоупотребени за рекламирање капки за слабеење

Во манипулативната реклама за капки Wloss за слабеење, која се шири на повеќе фејсбук страници фотошоширани се фотографии од епидемиологот д-р Никола Пановски и кардиологот д-р Жан Митрев. И двајцата лекари негираат дека препорачуваат вакви…

Не е точно дека Макита доделува опрема за зашрафување за 123 денари

Станува збор за измама со цел прибирање лични и банкарски податоци. Постот е споделен од Фејсбук страницата „Само денес“ којашто нема долга историја. Единствените постови на неа се лажните промоции, нема ни компанија што стои зад неа, ниту…

Киппер не доделува мобилни телефони и ваучери ако напишете „честитки“

Самата ФБ страница од којашто е споделен постот e новокреирана, нема други содржини освен лажната наградна игра, а компанијата Киппер на својата официјална Фејсбук страница предупреди дека истата е лажна

Со злоупотребени фотографии и измислени лекари се рекламира чај што „лекува“ седум болести

На фотографијата којашто се споделува во постот е познатиот кардиохирург, научник, претседател на  Бакулев медицински истражувачки центар за кардиоваскуларна хирургија  во Москва, Лео Антонович Бокерија. Неговата фотографија е злоупотребена…

Измама: За 123 денари нема Самсунг мобилен, туку се добива членство на сајт за видео игри

Постот ги насочува корисниците на Феjсбук на посебна веб-страница, каде од нив се бара да ги внесат личните податоци. Потоа се пренасочуваат кон друга страница, каде пак, од нив се бара да ги остават и банкарски податоци и лажно се…

Измама: „Пандора“ не доделува нараквици за 123 денари

Фејсбук страницата „Пандора јувелирници“ првпат почнува да објавува фотографии од накит на „Пандора“, на 18 мај годинава,  иако овој бренд е присутен на македонскиот пазар од поодамна. Тоа е првиот знак дека Фејсбук страницата од која се…

Уште една ИЗМАМА: Кока-Кола не доделува мини фрижидери!

Веб страница регистрирана на крајот од април годинава во Флорида, на македонски јазик пласира лажна наградна игра под брендот на Кока-Кола. Со проверка на факти утврдивме дека станува збор за измама чија цел е да се соберат чувствителни…

Дезинформација е дека „Нептун“ продава Самсунг телевизори за 123 денари

Постот дезинформира дека поради царинска грешка има наводна наградна игра во која „најсреќните“ ќе добијат Самсунг телевизор за 123 денари. Корисниците на  социјалните мрежи треба да бидат внимателни бидејќи се наведуваат да ги остави…

Тефал не доделува тави за готвење за 123 денари

Делува сомнително и тоа што лажната наградна игра е споделена од  Фејсбук страница која има само два поста и двата се за наводна наградна игра за Тефал тави. Исто така, не постои ниедна официјална информација или соопштение дека Тефал ги…

Техномаркет не доделува Самсунг телефони за 123 денари

Во конкретниот случај е злоупотребен брендот и логото на „Техномаркет“, добро позната продавница за бела техника. „Техномаркет“ има своја официјална страница на Фејсбук и од неа не е споделена оваа лажна наградна игра. Официјалната Фејсбук…

Не може да се купи Самсунг телевизор за 125 денари

„Амазон“ е една од најголемите светски компании за е-трговија со седиште во САД. Доколку се посети официјалната страница на „Амазон“ (amazon.com) и се пребарува „Samsung“ телевизор од истиот модел како од ФБ објавите, ќе се добие понуда со…

Лажна реклама: Нема Ајфон за 125 денари

Фан-страницата од којашто се нуди Ајфон за 125 денари, нема податоци за контакт, нема други објави за промоции, комуникација со корисници, нема голем број на следачи и интеракции. Нема никаква формална врска помеѓу овие измамници и IStyle -…

Измама е дека Филипс доделува апарат за две евра за првите сто луѓе

Ваквата „понуда“  за Филипс апарати за две евра,  е пласирана исклучиво со цел корисниците да ги споделат своите лични податоци во полињата, а потоа истите на многу начини можат да бидат злоупотребени. Ако се погледне веб-адресата на…