Browsing Tag

измама

Лажен јапонски доктор нуди „волшебни капки“ за лекување на дијабетес

Пребарувањата на фотографијата од наводниот доктор Хироки Саито, покажуваат дека ова е друг човек. На фотографијата се наоѓа професорот на Институтот за технологија во Токио, Јошинори Охсуми кој во 2016 година доби Нобелова награда за…

Измама: Лажен доктор нуди лажен лек за болки во зглобови

Ова е типична онлајн измама која неетички ја користи маката што ја имаат некои луѓе со болести на зглобовите, со цел да ги намами да потрошат еден куп пари за производ кој наводно веднаш ќе им помогне. Притоа се користи непостоечки доктор…

Со измислени личности на интернет се рекламира препарат за драстично намалување на килограмите

Во објавата се нуди наводен продукт за брзо слабеење и тоа преку неетички, лажен маркетинг, со користење на лажни фотографии. На една од фотографиите се тврди дека е прикажана извесна Надежда Начаева, поранешна вработена во македонскиот…

Нема чудотворен лек за варикозни вени

Ова е уште една лажна реклама за чудотворен лек. Се рекламира некаков гел VeinVital, воедно се споделува измислено искуство на личност која се претставува како Моника. За гелот за којшто се тврди дека лекува проширени вени за само една…

Измама: Со фотошопирани фотографии се нуди производ против брчки  

Ова е типична онлајн измама која неетички го користи незадоволството на луѓето од физичкиот изглед, со цел да ги намами да потрошат еден куп пари за да купат наводен производ кој драстично ќе им го промени лицето. Притоа се користи…

Измислен доктор рекламира нерегистриран лек за чистење на крвни садови

Ликот на докторот кој се споменува во текстот споделен во објавата е целосно измислен.Ова е типична онлајн измама која неетички го користи страдањето на луѓето кои имаат здравствени проблеми за да купат наводен лек и да потрошат еден куп…

Не постои чудотворен лек за инвалидитет и зглобови

Станува збор за уште една лажна реклама. Не постои чудотворен лек кој лекува инвалидност и зглобови. Со куп измислени интeрвјуа, лажни лекари, студенти иноватори, измислени ликови, фотошопирани фотографии се рекламира медицински препарат…

Техномаркет не доделува 350 машини за перење ако напишете ,,честитки”

Лажна Фејсбук страница го злоупотребува брендот името и логото на „Техномаркет“ и ги мами корисниците на Фејсбук дека ќе им додели 350 автоматски машини за перење со гребнатинки, доколку искоментираат „честитки“. Ова не е вистина.…

Техномаркет не доделува 350 фрижидери ако искоментирате ,,честитки”

Лажна Фејсбук страница го злоупотребува брендот името и логото на „Техномаркет“ и ги мами корисниците на Фејсбук дека ќе им додели 350 фрижидери со гребнатинки, доколку искоментираат ,,честитки". Ова не е вистина. „Техномаркет“ има своја…

Фејсбук страница нуди греалки, а измамнички ги рекламира како клима уреди

Оваа објава нуди клима уред за 2.499 денари, а всушност продуктот е друг вид на грејно тело - калорифер или греалка. Фејсбук страницата на којашто ја има оваа понуда е креирана пред неколку дена и има само три слични објави на кои наводно…

Лажно се нудат елки за 123 денари

Објавата нуди големи вештачки елки по промотивни цени од само...123 денари, односно со попуст од 99 отсто. За да ги намами своите жртви, рекламата е придружена со фотошопирана фотографија на која има кутии од елки, а една голема елка е…

Меѓународниот аерoдром Скопје не нуди изгубени куфери за 1 евро

Станува збор за лажна понуда со цел финансиска измама, во која се злоупотребува брендот и името на ТАВ аеродромите. Со багажот на патниците не се тргува, туку тој им се враќа на патниците доколку го изгубат. Оваа страница, до која води…

Доктор Никола Пановски не рекламира лек за проширени вени

Се работи за лажна реклама во која е злоупотребена фотографија на епидемиологот Пановски, со која е споделена и измислена изјава. Тој на својот официјален профил повеќепати досега информираше дека ниту бил, ниту ќе биде дел од какви било…

И Калиопи се најде во лажна реклама за чудотворен лек 

Ова е уште една во низата лажни реклами на социјалните мрежи кои имаат за цел да ги мамат граѓаните, наведувајќи ги да купуваат лажен производ. На официјалната веб-страница на ТВ 24 не може да се најде интервју со Калиопи во кое таа зборува…

„Филипс“ нема летна распродажба на тримери за 61 денар

Лажна Фејсбук страница на социјалната мрежа Фејсбук го злоупотребува логото на „Филипс“, со цел да се промовира на што повеќе корисници на социјалната мрежа и да ги извлече нивните лични податоци, за потоа истите да ги искористи за некаква…

Техномаркет не доделува 5 илјади долари ако напишете бројка во коментар

Веродостојната фан-страница на „Техномаркет“ има 177 илјади следбеници и изгледа многу поинаку од лажната,  професионално е менаџирана, има податоци за производите, контакти,  промоции, флаери за електрониката и нејзините цени... На оваа…

Познати лекари злоупотребени за рекламирање капки за слабеење

Во манипулативната реклама за капки Wloss за слабеење, која се шири на повеќе фејсбук страници фотошоширани се фотографии од епидемиологот д-р Никола Пановски и кардиологот д-р Жан Митрев. И двајцата лекари негираат дека препорачуваат вакви…