Browsing Tag

климатски промени

Роботско куче кое исфрла пламен се користи за спречување, а не за намерно предизвикување пожари

Роботско куче кое фрла пламен навистина постои, се вика „Термонатор“ и се продава по цена од над девет илјади долари. Употребата на алатки од овој тип е спречување на пожари, а не намерно предизвикување пожари кои се припишуваат на…

Трагите од авиони не се користат за борба против климатските промени

Борбата против глобалното затоплување не се постигнува со авиони, ниту со трагите што ги оставаат зад  себе кои не се ништо друго освен случаен резултат од мешањето на топлината испуштена од млазниот мотор исполнет со водена пареа, со…

Видео од атмосферски истражувачки авион, споделено како доказ за некаков геоинженеринг

Тврдењето во објавата дека авионот прикажан во видеото е некаков доказ за геоинжинниеринг и за прскање од авиони со кои се прават климатски промени, не е точно. Авионот прикажан во видеото е опремен за атмосферско истражување и тоа го…

Климатските промени не се нова „пландемија“, туку реалност и научно се докажани

Климатските промени беа во фокусот на Светскиот економски форум (СЕФ) во 2021 година, но тие се високо на агендата се и во последниве години и тука нема ништо спорно. Наспроти тврдењата во објавата што се шири на Фејсбук, климатските…

Планетата не гладува за јаглерод диоксид

Нивото на јаглерод диоксид не е пониско од кога било во историјата, ниту пак, „сме гладни“ за јаглерод диоксид, како што тврди оваа објава на Фејсбук. Исто така, не е точно дека јаглеродниот диоксид е претворен во наводна закана.…

Екстремно ниските температури не ги негираат глобалното затоплување и климатските промени

Две објави на Фејсбук повторуваат една иста класична невистина - дека екстремно ладни зими на тлото на Европа го негира постоењето на климатските промени, предизвикани од глобалното затоплување. Во првата објава се споделува вест за невреме…

ТОП 5 теории на заговор во С. Македонија за 2023 година

Пропаганда од Кремљ за војната во Украина, вакцини, Кју-анон, климатски промени, како и теории на заговор за различни моќни лица, беа најсподелуваните теми претходната година. Штетното влијание на вакцини и намалување на сериозноста за…

Мета факт: Сите рокови за усвојување на Законот за климатска акција се пробиени

Министерството за животна средина и просторно планирање дури на почетокот од август годинава ја објави финалната нацрт-верзија на Предлог-законот за климатска акција, а тој допрва треба да ја мине собраниската процедура Сите…

Емисиите на јаглерод диоксид не може да се решат само со пошумување

Не е точно дека во светот не се садат дрвја за да се намали емисијата на јаглерод, но таа мерка не е единствената која е доволна. Не е точно ниту дека елити создаваат природни катастрофи со цел да го контролираат населението и потоа да…

ХААРП не влијае врз климата

ХААРП не се злоупотребува за целите коишто се наведени во оваа објава на Фејсбук, за провоцирање временски катастрофи и уништување на Земјата. Тврдењето  дека ХААРП е контролиран од лаптоп е измислица на авторот и никаде не постојат такви…

Не е точно дека сатанисти нè трујат преку дождот и дека временските неприлики се вештачки

Во објавата неточно се тврди дека временските неприлики се неприродни, вештачки креирани од некого. Вистината е дека климатските промени се реални и водени од човековата активност, за што постои консензус во научната јавност. Фотографијата…

Не е точно дека нивото на јаглерод диоксид е најниско во историјата

Наспроти тврдењето во постот, според интервладиниот панел за климатски промени, тело во рамките на Обединетите нации кое е формирано за да се занимава со науката поврзана со промените на климата, модерниот човек никогаш порано не видел…

Нема линк меѓу ХААРП програмата, коронавирусот, вакцините и климатските промени

Постот произволно тврди дека пандемијата на ковид била лажна, дека вакцините биле смртоносни и дека климатските промени се лажни, односно се прават со помош на системот ХААРП. Пандемијата и коронавирусот беа реални и однесоа многу човечки…

Стари фотографии се споделуваат како да се од актуелното невреме на Балканот

Проверката покажува дека од шесте споделени фотографии во постот, за коишто се тврди дека го претставуваат невремето што го зафати Балканот изминатите денови, само две се автентични и навистина го прикажуваат неодамнешното невреме.…

Токму јаглерод диоксидот, испуштен од човекот во атмосферата, придонесува за климатските промени

Причината за глобалното затоплување е човечки фактор, најмногу поради придонесот на емисии на CO2 во атмосферата. Наводното испуштање „од авиони на милиони тони тешки метали“ нема никаква врска со ефектот на стаклена градина

Шпанската министерка не отишла на конференција за климатски промени со приватен авион

Според демнатот на шпанското Министерство за еколошка транзиција, со кое го раководи Тереса Рибера, таа на состанокот не патувала со авион, ниту комерцијален ниту институционален. Странските медиуми објавија и видеоматеријали од доаѓањето…

ХААРП ниту е, ниту може да биде виновен за климатските промени

Дури 97 проценти од климатските научници ширум светот се согласуваат дека климатските промени се реални и во дени од човековата активност. Во научниот свет тоа е консензус. ХААРП, е високо фреквентна активна истражувачка програма на…

Климатските промени се реалност, а не резултат на ХАРП и прскање од авиони

Климатските промени и глобалното затоплување се многу реални и докажани од научници, а прскањето со авиони и обвинувањето на ХАРП за елементарните непогоди коишто се случуваат низ светот, се едни од најраспространетите теории на заговор.