Browsing Tag

конзервација

Скопскиот аквадукт исчистен, најавена негова целосна ревитализација

Во октомври 2016 година во предизборието за предвремените парламентарни избори (11.12.2016), СДСМ ја  обвини тогашната власт предводена од ВМРО-ДПМНЕ за уништување и целосна негрижа за скопскиот аквадукт. Тогаш Роберт Алаѓозовски…

Реставрирана Златковата кула во Кратово

ПРОЕКТ: САНАЦИЈА И РЕСТАВРАЦИЈА НА ЕНТЕРИЕРОТ ВО ЗЛАТКОВА КУЛА - КРАТОВО Проектот опфаќа комплетна реставрација на ентериерот и адаптација на објектот кој потекнува од 14 век. Носител: НУ Национален конзерваторски центар –…

Конзервиран фрескоживописот во црквата Св. Спас во Штип

ПРОЕКТ: КОНЗЕРВАЦИЈА НА ФРЕСКОЖИВОПИСОТ ВО ЦРКВАТА „СВ. СПАС“ Проектот опфаќа конзервација на фрескоживописот во црквата „Св. Спас“, кој датира од 14 и 17 век. Носител: НУ Завод за заштита на спомениците и музеј - Штип (Буџет: 300.000…

Конзервацијата на црквата „Св. Богородица Захумска“ во с. Трпејца се развлече шест години

Продолжуваме со конзервацијата и реставрацијата на фрескоживописот на црквата „Св. Богородица Захумска“, која се наоѓа во с.Трпејца, Охридско и која датира од 14 век. Носител: НУ Завод за заштита на спомениците на културата и…

Црквата Св.Ѓорѓи во С.Курбиново – културно наследство кое ни се распаѓа пред очи

Проектот опфаќа конзервација на фрескоживописот и зацврстување на архитектонската конструкција во овој објект кој потекнува од 12 век. Носител: НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола. (Буџет: 6.000.000 денари,…