Browsing Tag

Крвна плазма

Нема докази дека крвта на вакцинираните е небезбедна за трансфузија

Неосновани се тврдењата дека крвта од вакцинирани лица е небезбедна за трансфузија односно за некој друг да ја прими. Од Институтот за трансфузиона медицина за Вистиномер велат дека врз основа на Европските водичи за крводарување и…

Ќе продолжи дарувањето крвна плазма од лица кои прележале ковид

Во земјата не се укинува донирањето крвна плазма, вели директорот на Институтот за трансфузиона медицина, доктор Садула Усеини, кој нагласува дека се користи крвна плазма со највисок титар на антитела од прележани пациенти. Дарителите на…

Кои лекови најмногу се користат во битката со ковид-19?

Речиси две години во ковид пандемијата светот се бори со заразата како знае и умее. Здравствените власти ширум светот од почетокот на пандемијата и без постоење на вакцина, се најдоа пред голем предизвик: Како да го третираат коронавирусот?