Browsing Tag

медиумска писменост

Бојана Зориќ: Медиумската писменост и младинскиот развој се суштински во справувањето со странското…

„Она што е важно според мене, кога зборуваме за дезинформациите, е решавањето на структурните проблеми, како што е медиумската писменост, бидејќи Западен Балкан има едно од најниските нивоа на медиумска писменост во Европа“, смета Зориќ…

Европската комисија бара поголеми напори во борбата против дезинформации

Европската комисија препорачува Северна Македонија да вложи дополнителни напори за затворање на просторот за странско мешање и манипулација со информации, вклучително и дезинформации, како и да преземе активности за градење општествена…

Дискусија на Метаморфозис: „Градење општествена отпорност кон штетните влијанија на дезинформациите“

Деновите на медиумската писменост се најзначајниот национален настан за мобилизирање на граѓаните, образовните установи, граѓанските организации, медиумите и државните институции и за подигнување на свеста за медиумската и информациската…

Стојановски: Индустријата на дезинформации има различни извори, дел од нив се поврзани со странски…

Војната во Украина ги активираше странските влијанија, особено оние од Русија и дезинформациите кои доаѓаат оттаму, изјави Филип Стојановски од Фондацијата Метаморфозис во вчерашното издание на дебатната емисија „Клик плус“ на ТВ21

Поттикувањето на критичкото мислење – една од најсилните алатки во борбата против…

Поттикнувањето на критичкото размислување е значајно за младите лица кои се постојано „закачени“ на Интернет и „бомбардирни“ со мноштво информации. Теориите на заговор се многу блиску до некритичкото мислење. Но, интересно е што  многу од…

Кит Браун: Критичкото мислење е многу важно и за историјата и за антропологијата

„Балканската историја е обликувана од територијалните амбиции и спорови од последните сто години, со што станала ситуација на 'нулта сума' - поим од теоријата на игри, кој подразбира дека ако едниот играч добива, друиот автоматски мора да…