Browsing Tag

Никола Пановски

Пријава за злоупотреба на лични податоци: користеле слики од доктори за онлајн продажба на чаеви

Станува збор за чаевите против паразити, преку чие рекламирање се злоупотребуваа ликови на познати медицински лица од земјава. „Вистиномер“ во повеќе наврати пишуваше за овој вид манипулации со јавноста Основното јавно обвинителство…

Доктор Никола Пановски не рекламира лек за проширени вени

Се работи за лажна реклама во која е злоупотребена фотографија на епидемиологот Пановски, со која е споделена и измислена изјава. Тој на својот официјален профил повеќепати досега информираше дека ниту бил, ниту ќе биде дел од какви било…

Познати лекари злоупотребени за рекламирање капки за слабеење

Во манипулативната реклама за капки Wloss за слабеење, која се шири на повеќе фејсбук страници фотошоширани се фотографии од епидемиологот д-р Никола Пановски и кардиологот д-р Жан Митрев. И двајцата лекари негираат дека препорачуваат вакви…

Професорот Пановски не рекламира никаков лек против паразити

Не  е првпат на социјалните мрежи да се појавуваат лажни реклами за одредени препарати кои ги нудат измислени лекари или се злоупотребуваат имињата на еминентни доктори. Овојпат на мета е познатиот македонски епидемиолог д-р Пановски кој…

Со лажно рекламирање, чај се претставува како „сертифициран лек против паразити”

Чајот го нема во регистарот за лекови и медицински средства на МАЛМЕД, односно не е регистриран. Дополнително, според дефиницијата за тоа што е лек, чаевите не влегуваат во оваа категорија дури и кога би имале такви супериорни…

Ковид: две години подоцна – Кои се пропустите од кои треба да се учи?

На научната дискусија насловена „Ковид: две години подоцна“ која се одржи на 22 декември, повеќе медицински експерти укажаа на тоа дека државата сè уште има висока стапка на смртност, додека во соседството таа опаѓа. Според нив, за да се…

Пост на Фејсбук злоупотребува изјава на доктор Пановски

Микробиологот Пановски изразува сомнеж дека омикрон можеби е влезен во Македонија, а потврда за такво нешто нема. Оттука, насловот на текстот линкуван во постот е погрешно формулиран, а на самата објава на Фејсбук ѝ недостига контекст,…