Browsing Tag

порталб

АНАЛИЗА : Наместо олеснување, заострување на кредитните услови и раст на каматите, што очекуваат…

Вкупните кредити на месечно ниво поевтинуваат, но на годишно ниво каматите растат. Иако банкарите најавија олеснување на условите за кредитирање – оваа банкарска 2024 година започна со заострување на дел од кредитните услови, пишува…

АНАЛИЗА: Капиталните инвестиции во првиот „предизборен“ квартал на ниво од 14,5 отсто – дел од…

Два ресори за три месеци имаат „нула“ реализација на ставката капитални расходи. Тоа се Министерството за политички систем кое за годинава има буџет од 12.500 евра и Министерството за локална самоуправа кое за годинава има на располагање…

Секогаш кога се ближат изборите, се влошува говорот на омраза на етничка основа во медиумите

„Слободата на медиумите е неотуѓиво право“ според Етичкиот кодекс на новинарите е едно од основните начела на новинарството, а секој новинар треба да биде целосно свесен дека „Основната должност на новинарите е да ја почитуваат вистината и…

ВИ наспроти ВИ: Вештачката интелигенција – пријател и непријател во борбата против дезинформации

Бен Жао, професор на Универзитетот во Чикаго, заедно со негови четворица студенти формираа тим за создавање паметна програма која ќе спречи создавање лажни фотографии со алатки на ВИ. Програмата Glaz ги „заразува“ сликите на таков начин што…

AНАЛИЗА: Најголем број невработени до 29 години има во Скопје, Тетово, Куманово и во Гостивар

Некои од економистите веќе оценија дека владините мерки за „стимулирање“ на вработувања на млади лица се добредојдени, но дека ефектите се „невидливи“ Од вкупниот број на невработени лица во државата, по повеќе од 10.000 има само…

(АНАЛИЗА) Внатрешниот долг на сите институции, општини, ЈП-а, здравство, образование, изнесува 408,1…

Во десетте најзадолжени се и две јавни претпријатија – ЈП Водовод и канализација – Скопје и ЈП Водовод Куманово, како и две општини: Тетово и Гостивар Вкупниот долг на сите државни институции, јавното здравство, образованието,…

(АНАЛИЗА) Годишно ќе доспеваат долгови и по 1 милијарда евра – се размислува за предвремена отплата

Нови еврообврзници, заеми од меѓународни финансиски институции, задолжувања на домашен пазар, издавање на нови граѓански и зелени обврзници – сите опции се на маса како извори за финансирање на буџетскиот „минус“, пишува Порталб.мк …

Бојана Зориќ: Медиумската писменост и младинскиот развој се суштински во справувањето со странското…

„Она што е важно според мене, кога зборуваме за дезинформациите, е решавањето на структурните проблеми, како што е медиумската писменост, бидејќи Западен Балкан има едно од најниските нивоа на медиумска писменост во Европа“, смета Зориќ…

Метаморфозис го презентираше истражувањето за геополитичката перспектива на дезинформациските текови…

Директорот за партнерство и развој на ресурси од Метаморфозис, Филип Стојановски објасни дека главната цел на овој извештај е да се истакнат дезинформациите и малициозните надворешни влијанија во земјата и во регионот и начините на кои тие…

Новинарите за борбата против дезинформации: И институциите и медиумите се одговорни

„За разлика од повеќето медиуми кои внимаваат на проверката на факти во своите производи пред истите да се објават, „Вистиномер“ се занимава со проверка на веќе објавени информации, рече Владимир Петрески, главен уредник на „Вистиномер“…

(ИНТЕРВЈУ) Тардагила: Новинарството е најдобрата професија во светот, а проверувачите на факти се…

Не можете да се потпрете само на вашите извори бидејќи тие извори ќе се обидат да покажат пристрасност и наратив или да ве излажат. Она што треба да го направите е да пронајдете и анализирате податоци од фотографии, видеа. Не гледам како…

Улрик Хагеруп: Еве зошто конструктивните новинари се „најдобриот пријател“ на луѓето

Конструктивното новинарство е далековидно новинарство; дава одговор на прашањето „што може да се направи сега и како?“. Ние треба да бидеме „најдобриот пријател“ на јавноста, а не најдобар пријател на опозицијата, или на власта или на…

(АНАЛИЗА) Плати, услуги и градежни работи: од каде се крати, а каде се додава со буџетскиот…

Ребалансот на Буџетот веќе е во Собрание. Оваа буџетска прераспределба се однесува на периодот до крајот на оваа економска година Помалку пари за водовод и канализација, за градежни зафати и за невладини организации со буџетскиот…

АНАЛИЗА: Увид во ребалансот на Буџетот, помалку трансфери за невладините, кратења за комунални…

Кај сите ресори и институции се предвидени повисоки буџети за плати, придонеси и надоместоци, но од друга страна има кратења Милионски суми од капиталните расходи се скратени за да се обезбедат пари за повисоки плати. Кај сите ресори и…

(ИНТЕРВЈУ) Алиу: Ако го отстраниме „балансерот“, мора да го замениме со нешто друго за да ја…

Ако ние решиме да го отстраниме балансерот како инструмент за заштита на граѓаните во државата, задолжително мора да го замениме со нешто друго. Ние не можеме да воспоставиме инструмент, кој иако е злоупотребен, од различни институции ни е…

Анализа на „Порталб“: Најзадолжено претпријатие е МЖ Инфраструктура, а најзадолжена општина – Тетово

Фото: Мета.мк Град Скопје има доспеани, а неплатени обврски во износ од скоро 5 милиони евра, а за три месеци долгот пораснал за околу 2 милиони евра, пишува Порталб Само првите пет најзадолжени јавни претпријатија на централно и на…

АНАЛИЗА: Извршителите од граѓаните наплатиле 40,5 милиони евра за една година

Највисоки износи на долгови присилно се наплатени од фирмите, потоа од граѓаните, а на трето место е државата. Во исто време, компаниите биле и први на листата доверители кои успеале да наплатат највисок износ на побарувања од должниците, …

АНАЛИЗА: Банките ги заострија кредитните услови, фирмите и граѓаните воздржани за нови задолжувања

При одобрување на кредити за населението, најголем фактор според 100 отсто од банкарите имаат приходите на клиентот, 97 отсто сметаат дека на второ место е бонитетот, а 88,1 отсто дека важна е вредноста на хипотеката…