Browsing Tag

православни

Објавата манипулира дека црквата во Украина не е православна и дека од тоа зависи мирот

Високи 72 отсто од Украинците се декларираат како православни христијани. Така што православието е доминантно во Украина и нелогично е да се враќа нешто што е веќе доминантно. Исто така, објавата манипулира дека мирот во Украина зависи од…

Промената на календарот на Украинската православна црква не е поврзана со нацизмот

Промената на календарот на Украинската православна црква, нема врска  со нацизмот, ниту пак, може да се влече паралела со нацистичката окупација на Украина во 1941 година, бидејќи во конкретниот случај Украина е нападната од Русија.…

Украинците не се „покатоличени“, туку ревидиран е календарот за празнување на Божиќ

Мнозинството граѓани во Украина се изјаснуваат како православни, а не како католици. Украина е претежно православна христијанска нација, каде 8 од 10 возрасни граѓани (78 проценти) се изјаснуваат како православни, покажува истражувањето од…

Зеленски не ја претвора војната во религиозна, туку ја брани Украина од руска пропаганда во црквите

Руската православна црква и нејзиното водство активно ја поддржуваат агресијата на Путин на Украина. Тајната служба на Украина има регистрирано случаи во кои свештенството на Украинската православна црква - Московска патријаршија се…

Зеленски не ги прогонува православните христијани од Украина

Во постот се пропушта контекстот кога се тврди дека „Зеленски ги затвора црквите и ги апси свештениците“. Станува збор за закон за забрана на црквите поврзани со Русија после серија претреси во кои е откриено дека се примаат наредби од…