Browsing Tag

руски дезинформации

Најбројните дезинформации сè уште врзани за Украина и ковид вакцините

Херсон и повлекувањето на руските сили, беше главна тема за дезинформации или наративи на дезинформациите во ноември поврзани со војната во Украина. Целта беше да се прикаже повлекувањето од Херсон како хумана оперативно-тактичка операција…

„EU vs Disinfo“: Како Кремљ фабрикува причини за инвазија на Украина

„EU vs Disinfo“, ЕУ-сервисот за борба против дезинформациите и манипулациите што се пласираат од официјална Москва и од нејзините трабанти објави нова анализа на преовладувачките дезинформациски наративи во врска со Украина, која што ја…

Мисијата на САД во НАТО со иницијатива за откривање на руски дезинформации

Мисијата на САД во НАТО покрена иницијатива наречена „We choose facts” (Ние избираме факти), која има за цел да ги разоружи дезинформациите и пропагандата што Русија ги користи во однос на споровите со Украина, пишува Порталб.мк