Browsing Tag

Сирија

Постот шири невистини дека Русија уништила тајна НАТО база во Украина

Изнесените тврдења не се поткрепени со никакви докази или изјави од официјални страни, ниту од руските ниту од украинските власти. Нема потврда ниту од НАТО. Единствен извор на кој се повикува текстот е објава од социјалната мрежа Телеграм…

Не е вистина дека ЕУ и САД вршат геноцид врз сирискиот народ

Постот тенденциозно дезинформира  дека ЕУ и САД вршат геноцид врз сирискиот народ. Геноцидот е меѓународно злосторство на намерно потполно или делумно уништување на националните, етничките, расните и религиските групи и спаѓа во најтешката…

Земјотресите во Турција и Сирија не се предизвикани со „оружје за земјотреси“

Ова е уште едно од  серијата невистинити тврдења чија цел е неосновано да инсинуираат дека човечкиот фактор и политичкиот Запад, „го предизвикале земјотресот“. Огромната провалија снимена со дрон не прикажува никакво уништување со оружје за…

Постот манипулира дека страшна трагедија му се случила на Ѓоковиќ

На оваа објава ѝ недостига контекст, таа  ја манипулира публиката за да привлече повеќе кликови. Постот преку насловот на текстот, во кој нагласува дека „се случила страшна трагедија и  на социјалните мрежи „кружи ведео од Новаќ Ѓоковиќ“, …

Верска пропаганда која му се заканува на Косово

Опасните содржини кои промовираат политички ислам, верски екстремизам, вклучително и „света војна“ (џихад) за создавање на исламска држава и непочитување на уставот на земјата, и натаму се присутни на стотици веб-страници на албански јазик

Земјотресите во Турција и Сирија не се предизвикани со ХААРП

По катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија, на социјалните мрежи се појавија нови теории на заговор кои без никакви докази инсинуираат дека катастрофалниот земјотрес бил на вештачки начин создаден од САД со користење на ХААРП…

Нема докази дека проектот ХААРП го предизвикал земјотресот во Турција

ХААРП е проект со седиште во опсерваторија во Алјаска, кој ги проучува својствата и однесувањето на јоносферата користејќи радиопредаватели и не може да предизвика природни катастрофи. Нема докази дека разорниот земјотрес што се случи во…

Ксенофобична манипулација: Пратеникот Димков „ексклузивно“ виде милион Африканци во Македонија!

Изјавата на Димков за доселување на милион Африканци во Македонија не е бениген „бисер“ и заслужува внимание не само поради апсурдноста и невистинитоста, туку многу повеќе поради ширењето ксенофобија. Говорот на Димков искажан директно во…

Контраспин: Споредување на различни казни за сосема различни кривични дела е бездруго спин

Не може да се споредуваат и по тежина на казните и по битието, две различни кривични дела – загрозување на уставен поредок и учество во странски војски/паравојски. А, ако смета Мицкоски дека Кривичниот Законик е лошо напишан во овој поглед,…