Browsing Tag

стара фотографија

Фотографија од 2018 година, претставена како да е од сегашниот протест во Франција

Фотографијата што се споделува во овој пост не е од актуелните масовни демонстрации против пензиската реформа во Франција, туку е направена пред пет години, кога протестира земјоделците против високите цени на горивото и маргинализацијата…

Cтара фотографија од момче кое седи во урнатините се споделува како да е од земјотресот во Турција

Фотографијата која се споделува во овој пост на Фејсбук како да е од земјотресот во Турција, нема врска со овој трагичен настан. Таа е стара најмалку три години, односно може да се најде во написи уште од ноември 2019 година. Фотографијата…

Стара фотографија од Нов Зеланд прикажана како нова од Охрид

Нашата проверка покажа дека фотографијата, на која се гледа тркало од автомобил на паркинг, со прикачена т.н. канџа, првпат се појавила на социјалната мрежа Твитер во 2016 година и дека според описот, истата е направена е во Нов Зеланд, а…

Стара фотографија од поплава во ГТЦ се прикажува како да е нова, од последното невреме во Скопје

Фотографијата од ГТЦ што се споделува на социјалните мрежи нема никаква врска со невремето што се случи на 30 август годинава. Всушност, таа е стара цели осум години. Снимена е во 2014 година, при силно невреме што се случило во мај истата…