Browsing Tag

театар

Никелодеон на латински не значи „не ми е гајле за Бог“

Никелодеон е кованица од зборовите „никел“ и „одеон“. Терминот потекнува од американскиот збор „nickel“, што значи 5 центи, и грчкиот збор odeon, што значи затворен театар. На старогрчки, зборот „одеон“ се користи за театар со покрив, што…

Фактоје: Изјавата на Велијај за „грешката” на претседателот Мета е невистина

Градоначалникот на Тирана, Ерион Велијај, го оправда нечекањето на одлуката на Уставниот суд за Народниот театар со „грешката“ што ја направил претседателот Илир Мета, бидејќи, според него, случајот требало да биде покренат пред Управниот…