ВМРО-ДПМНЕ: Кодификација на граѓанското право

Преку Кодификација на граѓанското право на Република Македонија и изготвувањето на Граѓански законик ќе се доизгради и ќе се стабилизира граѓанско-правната материја како еден од носечките столбови на правниот систем и поредокот во државата, што ќе придонесе во натамошното јакнење на правната сигурност на учесниците во правниот промет. [Рок: 2011 – 2016*]

Образложение:

Ова ветување го имаше и во изборната програма 2008-2011: Кодификација на граѓанското право и казнена евиденција

Во април 2011 година е формирана Комисија за изготвување на граѓанскиот законик.

Република Македонија ќе добие Граѓански законик што треба да ги интегрира нормите со кои се уредуваат граѓанско-правните односи во комплетен и непротивречен систем. Овој проект не е само правна реформа,туку и историски чин за државата.

Со формирањето на Комисијата во 2011 годинае отпочна  процесот на Кодификација на граѓанското право. Процес е во тек, одржани се јавни расправи и според најавите Граѓанскиот законик треба да биде готов до 2016 година. Според тоа, ветувањето: Кодификација на граѓанското право, е неисполнето, но поради крајниот рок кој е 2016 година, тоа ќе биде оценето како недолседно бидејќи го надминува дури и регуларниот мандат.

Забелешка*: Како краен рок за исполнување на ветувањето е земен април 2014 година, бидејќи тој месец истекува мандатот на владата.

Линкови:

Оценето од: Оливера Војновска

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција