ВМРО-ДПМНЕ: Кокино-праисториски локалитет и археоастрономска опсерваторија

Археолошки доистражувања на култните *бедеми*, конзервација и реставрација на бедемите и решавање на инфраструктурните прашања: пристапи, сообраќајна сигнализација, оградување и помошни објекти. [Рок: 2015 година]

Образложение:

Арехеолошките истражувања на локалитетот Кокино се присутни години наназад, но првите поголеми средтсва кои Државата преку Министерството за култура ги обезбеди за овој проект, се за истражувањата кои започнаа од 2010 година. Во 2010 година паралелно започнаа археолошки и астрономски истражувања на овој локалите, а на крајот на 2013 година Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска Најави дека Кокино и поната ќе се истажува но и дека ќе се промовира за чија цел оваа година треба да се направи програма и акциски план.

Забелешка*: Како краен рок за исполнување на ветувањето е земен април 2014 година, бидејќи тој месец истекува мандатот на владата.

Линкови:

Оценето од: Наталија Пешиќ

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција