ВМРО-ДПМНЕ: Окрупнување на земјоделското земјиште

Ќе го окрупнуваме земјоделското земјиште со размена на приватни парцели и други проверени постапки од политиките на ЕУ. До крајот на 2011 ќе донесеме национална стратегија за окрупнување на земјоделското земјиште која ќе содржи и акциски план со мерки за нејзино спроведување. Со имплементација на конкретните активности кои ќе опфаќаат техничка и финансиска поддршка од државата за постапките на размена, како и кампања за промоција на процесот ќе започнеме веќе од 2012 година. [Рок: декември 2011 – 2014]

Образложение:

Иако рокот за изработка на национална стратегија за окрупнување на земјоделското земјиште беше 2011 година, сепак се доцни со изготвувањето на оваа стратегија. Според информациите од 1 март 2012 година, изработката на националната стратегија за окрупнување на земјоделското земјиште е во завршна фаза. Дополнително, има најави дека наскоро ќе се отпочне и со кампања за промоција на самиот процес. [Ажурирано на: 15.05.2012]

Во 2012 година беше донесена Националната стратегија за консолидација на земјоделското земјиште за периодот 2012-2020. Според оваа програма, буџетот за консолидација за 2013 година изнесува помеѓу 100.000 до 200.000 евра, а средствата се проектирани во Програмата за рурален развој. [Ажурирано на: 23.06.2013]

Линкови:

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција