ВМРО-ДПМНЕ: Систем за мерење на ефикасноста во работата на здравствените установи и Национален комитет за финансирање

Ќе воведеме систем за мерење на ефикасноста во работата на здравствените установи врз основа на здравствените услуги и финансиската рационалност при искористување на средствата, преку мерливи критериуми за успешноста и за квалитетот на сервисираните здравствени услуги. Ќе основаме Национален комитет за финансирање, кој врз основа на утврдени критериуми ќе ги следи перформансите на самите јавни здравствени установи и на здравствениот персонал. Ќе развиеме механизми за стимулирање и мотивирање на ефикасното работење и персоналот во здравствените установи. Постепено ќе воведуваме поголема автономија во менаџи-рањето на успешните јавни здравствени установи, почнувајќи од оние што имаат добри перформанси. Носител: Министерството за здравство. [Рок: Континуирано до крајот на мандатот]

Образложение:

Националниот комитет за финансирање во здравството е формиран во Септември 2013 година. Целта на овој Комитет е да ја следи ефикасноста на работењето на Јавните здравствени установи, според однапред определените критериуми, следење на извештаите за нивното работење како и контрола на извршените финансиски контроли.

Забелешка*: Како краен рок за исполнување на ветувањето е земен април 2014 година, бидејќи тој месец истекува мандатот на владата.

Линкови:

Оценето од: Наталија Пешиќ

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција