ВМРО-ДПМНЕ: Изменување и дополнување на Законот за заштита на културното наследство

Заради усогласување на Законот со современите постулати на заштитата со кои се овозможува одржливо користење на културното наследство, фукционалност и намена, со измените на Законот ќе се дефинира поимот „управување со културното наследство“ и ќе се даде правна основа за задолжително донесување на „планови за управување со културното наследство“ за споменичните целини, археолошките локалитети и за други покомплексни недвижни културни добра. [Рок: 2015 година]

Образложение:

Во 2013 година Законот за заштита на културното наследство е изменет о дополнет 3 пати. Првиот закон за изменување и дополнување на законот за заштита на културното наследство е доесен на 14.02.2013, Потоа 7. 10.2013 и последниот на 27.11.2013 година. Последните Измени и дополнувања на Законот за заштита на културното наследство се усвоени во Февруари 2014 година.

Забелешка*: Како краен рок за исполнување на ветувањето е земен април 2014 година, бидејќи тој месец истекува мандатот на владата.

Линкови:

Оценето од: Наталија Пешиќ

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција