Граѓаните дури од 2019 година ќе можат да сметаат на парите од повратот на ДДВ

  Владата на Република Македонија ќе воведе нов систем „Повеќе пари кај граѓаните” со кој на граѓаните ќе им се враќаат по 15% од платениот ДДВ, со исклучок на данокот остварен при купување на лускузни производи. Системот ќе содржи ограничувања…

Главните факти (и совети) за пријавување на физичките лица како ДДВ обврзници

  Дали и кој треба да се пријави како ДДВ обврзник, кои се конфузиите од оваа мерка, што треба да знаете и како треба да постапите   Пишува: Владимир Петрески   Деновиве јавноста беше разбранувана од барањето на Управата за…

Владата на СДСМ до сега немаше најавено размислување за измени на Законот за ДДВ

  Освен една изјава на партиски функционер од пред речиси две години, СДСМ досега немаше најавено измени на Законот за ДДВ во однос на зголемување на прагот на прометот над кој физичките лица и малите фирми лица имаат обврска да…

Недоследно: поврат на ДДВ ќе има, ама од 2019 година

  Во октомври 2016 години во предизборието за предвремените парламентарни избори (11.12.2016), лидерот на СДСМ (сега и премиер) Зоран Заев, при посетата на Валандово, промоврирајќи ја мерката за поврат на 15 проценти од ДДВ ја даде следната изјава, која ја…