Корекции и појаснувања

Сите барања за корекции и појаснувања можат да се испратат во рок од 30 дена од денот на објавувањето на материјалот за кој се бара корекција преку овој формулар. Тука можат да се достават забелешки за исправање на евентуални неточности, грешки, непрецизности или нејаснотии за кои се смета дека треба да се коригираат.

Одговорните лица во секое од изданијата ќе ги разгледаат забелешките и во рок од 2 дена ќе упатат соодветен одговор.

Информација за секоја направена корекција или дополнување, креирана врз основа на барање од член на публиката, ќе биде јасно наведена на почетокот од написот на кој таа се однесува.

Лицата кои се лично засегнати и сакаат да добијат и директен одговор на својата електронска адреса, се замолуваат да го истакнат тоа во пораката со која се бара корекција или појаснување.

 

Ова упатство за корекции и појаснувања се заснова врз документот со наслов Политика за корекции и појаснувања на Фондацијата Метаморфозис и важи за сите нејзини изданија (каков што е и Вистиномер). Членовите од Уставот на РМ и законите врз кои е креиран овој документ можат да се најдат овде (Анекс 1).

 

Дополнување: Ги молиме корисниците на социјалните мрежи, кои се администратори на страници/групи или сопственици на профили и кои имаат забелешки на рецензиите од Вистиномер за содржини споделени од нивните страници/групи/профили, истите да ги доставуваат во рок од 7 дена од објавувањето на рецензијата, зашто после тој период не сме во можност да вршиме измени во дадените рејтинзи од технички причини поврзани со самото функционирање на сајтовите на социјалните мрежи. Благодариме на разбирањето!

 

 

 

Листа на корекции, појаснувања и реакции

Во прилог се додадени измените и дополнувањата во написите на Вистиномер во изминатиот период извршени по нивното објавување. Кај некои од овие измени и дополнувања, измената е наведена јасно уште во самиот наслов од написот, додека кај други, пак, кога станува збор за помали измени, а се поврзани со коментари на читателите, за нив се информира најдолу на страницата под текстот во рубриката за коментари на читателите. Кај некои пак, објаснувањето е веднаш овде на оваа страница и тоа се практикува кога написот е остранет после неговото објавување

 

https://vistinomer.mk/andreas-noak-ne-e-ubien-a-grafen-hidroksid-ne-postoi/

Рецензијата посветена на овој пост се покажа како неточна, заради што беше отстранета. Во рецензираниот пост и напис немаше извор за постоење на врска меѓу просото и лекувањето на камен на бубрег. Вистиномер изврши екстензивни пребарувања на светски познатите медицински и болнички сајтови, пренесе изјава од лекар специјалист и покрај се никаде не најдовме било каква врска меѓу просото и лекувањето на камен на бубгрег. Но, по објавувањето на рецензијата ни беше доставен линк од научна студија каде што оваа врска се испитува, заради што решивме да ја повечеме рецензијата. Исто така, редакцијата на сајтот ја повикавме студиите врз кои се темелат нивните написи да бидат линкувани во самите написи.

https://www.facebook.com/nmd.mk/posts/pfbid0367Rc1aCZiB2WnrAiZ9H2ea6BRE7ajwBb69gFMhjnJUoSqFuVKD7s4ZHq8youM9Dzl

https://vistinomer.mk/klik-bejt-naslov-prikriva-deka-poraneshen-a-ne-aktuelen-ambasador-bara-ostavka-od-zaev/

https://vistinomer.mk/falsifikuvan-navoden-stav-na-doktor-de%d1%98an-doki%d1%9c-ko%d1%98-shto-ne-e-negov-se-shiri-na-fe%d1%98sbuk/

https://vistinomer.mk/nekro-satirichen-post-dezinformira-deka-antonio-miloshoski-zaginal-vo-soobrakjajka/

https://vistinomer.mk/dodatokot-za-litsata-so-posebni-potrebi-e-zgolemen-20-otsto/