Категорија...

Инфо

Зголемен бројот на приватни тужби против новинарите – нова закана по истражувачкото новинарство

Стратешки тужби против јавното учество (SLAPPs), кои главно ги покренуваат политичари и јавни фигури, ѝ се закануваат на слободата на медиумите и на пристапот до клучни информации, заклучија учесниците на дискусијата во рамки на заедничката…

Новинарот Лукаидс по една година истражување на „Телеграм“: Алатката е добра, но таму преовладува…

Сториите на Лукаидс се објавувани во престижни медиуми како WIRED, The Guardian, open Democracy, а во разговор со Мета.мк тој раскажува како ја разобличува поврзаноста меѓу политиката и технологијата, дезинформациите и дигиталниот популизам…

„Фридом Хаус“: Неуспеси во владеењето на правото и борбата со корупцијата во Северна Македонија

Забележано е дека „националистичката партија на Груевски“ ја опструираше работата на парламентот и е фаворит за победа на претседателските и парламентарните избори годинава Северна Македонија претрпе големи неуспеси во владеењето…

(ИНТЕРВЈУ) Николовски: Руските црковни играчи во МПЦ-ОА наметнаа лажни теми во јавноста

Колку повеќе е воспевана руската црква меѓу верниците, толку поголемо е нејзиното влијание. Хипотетички, ако руската црква „ни ја спасува“ црквата, зошто руската држава да „не ни ја спаси“ државата од лошиот Запад кој сака нели, сè да ни…

Пријавeте се на обуката за „прибанкинг“ – добивате можност за платено практикантство и студиска…

Најдобрите шестмина учесници од трите работилници ќе имаат можност за едномесечно платено практикантство во еден од медиумите на Фондацијата Метаморфозис, односно Мета.мк, Порталб или Вистиномер. Дополнително, тројцата најдобри практиканти…

Во Свети Николе нема да се гори ниту медицински, ниту опасен отпад

Изградбата на регионалната депонија трае веќе десетина години. Процесот е долг и постојано го следат бројни дезинформации, заради што се создава отпор во јавноста, особено меѓу жителите на Свети Николе и регионот, а имплементацијата…

Промоција на Прирачникот за верификација на дезинформации и медиумски манипулации

Вчера Центарот за развој на медиум одржа панела дискусија за промоција на „Прирачник за верификација на дезинформации и медиумски манипулации“. Овој прирачник е изработен во рамки на проектот „Проверка на факти пред објавување во борбата…

Дезинформациите се значително засилени во предизборните кампањи

Интересен пример сподели Јан Цингел од Словачка, кој кажа дека пред изборите во оваа земја, се појавил аудио запис генериран од АИ, на кој се слушал гласот на многу позната истражувачка новинарка од Словачка, како да зборува со лидерот на…

Дезинформациите не се проблем само на медиумите, туку и безбедносен проблем

Работа на професионалните медиуми е да ги верификуваат фактите и информациите што ги пишуваат. Сведоци сме на фотографии и вести кои се споделуваат само за да поттикнат конфликти меѓу земјите и насилство, кажува Клодијана Капо од Фактоје,…

Дезинформациите ги поткопуваат темелите на демократијата – проверката на факти е клучна

Амбасадорот на ЕУ Дејвид Гир истакна дека проверувачите на факти мора да работат самостојно и да немаат политички притисоци. Се осврна на фактот дека се ближат избори, а со тоа веќе се гледаат и штетните влијанија што се вршат врз…

Без поддршка за проверувачите на факти се откажуваме од одбраната на демократијата

Оваа работа не е лесна. Секогаш ќе има такви кои свесно шират дезинформации и ќе се обидат да ја поткопаат вашата работа. Се разбира, дебатите за методологијата на проверка на фактите или решавање на можните грешки секогаш се добредојдени.…

2 Април – Меѓународен ден на проверката на факти 

Глобалната заедница на проверувачите на факти денеска го прославува 2 Април – Меѓународниот ден на проверката на факти – меѓународна иницијатива која смета дека точните информации имаат суштинска улога во глобално поврзаниот свет. 

Атлантик: Со среќа во борбата против дезинформации

Угледниот американски магазин Атлантик објавува сторија за тоа како еден медицински работник се борел да им се одземат лиценците на медицинските лица кои шират дезинформации за вакцините. Но, без многу успех Угледниот…

Во изборни години бројот на напади и закани врз новинарите се зголемува за четири пати

Со цел превенирање на несакани ситуации и ризици за медиумските работници, пред сѐ, оние при работа на терен, одржување вакви настани е од голема важност за испраќање на јасна порака дека напад на новинар е кривично дело за кое законот…

Лекарската комора ги обедини здравствените работници во борбата против дезинформациите за вакцините

За ниту една вакцина не е постигнат опфат од над 95 отсто. Покрај епидемијата на пертусис, во иднина постои голем ризик за епидемија на морбили, предупредуваат докторите Претседателите на Лекарската, Стоматолошката и…

Фондацијата Метаморфозис и веб-порталот Вистиномер учествуваат во креирањето на најголемата база на…

Фондацијата Метаморфозис и веб-порталот Вистиномер соработуваат во проект со Европската мрежа за стандарди при проверката на факти (EFCSN) и коалиција од над 40 организации за проверка на факти низ Европа за да создадат сеопфатна база на…

Младите учествуваа на обука за справување со дезинформации и проверка на факти во Велес

Обуката вклучуваше комбинација на теорија и практична работа, почнувајќи од начините на кои се шират дезинформациите и пропагандата, како и за тоа од каде потекнува современиот феномен на дезинформациски наративи Петнаесетина…

Секогаш кога се ближат изборите, се влошува говорот на омраза на етничка основа во медиумите

„Слободата на медиумите е неотуѓиво право“ според Етичкиот кодекс на новинарите е едно од основните начела на новинарството, а секој новинар треба да биде целосно свесен дека „Основната должност на новинарите е да ја почитуваат вистината и…