Категорија...

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ

Какофонија од повеќе наративи кои креираат теорија на заговор за климатските промени

Наспроти тврдењето во објавата, во Договорот потпишан во 2005 година меѓу Драшковиќ и НАТО,  авионите на НАТО добиле дозвола да прелетуваат над територијата на Србија и Црна Гора не за да запрашуваат со хемикалии или вируси, туку за…

Високите температури ниту се, ниту може да бидат дело на ХААРП

ХААРП многупати досега беше обвинуван дека предизвикал разни бури, земјотреси, поплави, а сега се обвинува и за високите температури и топлотниот бран кој деновиве ја зафати Македонија. Но, вистината е дека високите температури и…

Смртноста во американската армија во 2021 година не се зголемила за 1100 проценти

Откако во 2021 година се појави ненадеен раст на смртноста и медицински состојби како канцер, портпаролот на одделот за набљудување во Агенцијата за здравје на армиските припадници, за Политифакт изјавил дека ги разгледале податоците и…

Членовите на Аполо 11 беа на Месечината на 16 јули 1969 година

Спротивно на наводите во објавата, „Аполо 11“ во јули 1969 година ги спуштил првите луѓе на Месечината и безбедно ги вратил на Земјата. Како што објави Гардијан во 2019 година, биле потребни 400 илјади вработени во НАСА и изведувачи за Нил…

Фотографијата од „најголемиот јастог во светот“ е креирана со вештачка интелигенција

Фотографијата споделена во објавата на прв поглед изгледа реална, но доколку ја погледнете подетално ќе видите дека станува збор за креација на вештачка интелигенција. Тоа го утврдиле и проверувачите на факти на АФП и на Сноупс. Најтешкиот…

Лажна наградна игра го злоупотребува брендот „Sport Vision“

Објавата е споделена од лажна Фејсбук група во која се злоупотребува името, брендот и логото на продавницата за спортска опрема „Sport Vision“. Ова е евидентно од самиот фонт со кој е испишано името на страницата, но и од тоа што станува…

Лажна реклама: ДМ продавниците не нудат „Диор“ парфеми за 125 денари

Лажна Фејсбук страница се претставува како официјален канал на продавниците ДМ и нуди „Диор“ парфеми за 125 денари. Но вистинската цел на објавата е да ги измами следбениците на социјалните мрежи и да ги извлече нивните лични податоци за…

Амбасадорката Агелер не изјави дека Преспанскиот и Договорот со Бугарија треба да се поништат

Американската амбасадорка Анџела Агелер никаде нема изјавено дека договорите од Преспа и со Бугарија треба да се поништат. Таа тоа уште помалку го има сторено во интервјуто за Радио Слободна Европа од каде што потекнува фотографијата во…

Теорија на заговор е дека 5Г мрежата ќе убива вакцинирани, по што ќе се појави болеста Икс

Во вакцините не постојат никакви состојки кои под дејство на 5Г мрежата може да предизвикаат смрт, ниту пак,  вакцинираните се таргетираат со електромагнетни бранови за да се предизвика смрт меѓу нив. Во објавата се манипулира со болеста…

ЕУ не ги забранува противградните ракети

Противградните ракети не се забранети во ЕУ. Овие ракети се користат во земји членки на ЕУ, но и земји кандидати за ЕУ. Дополнително, не е точно дека во ЕУ земјоделци не се потребни и дека истите ќе бидат заменети од вештачката…

Македонските медиуми информираа за фигурината слична на ,,Голема мајка” пронајдена на Тумба…

Во објавата се дезинформира дека Македонците (се мисли на македонските медиуми н.з) не пишувале за фигурината од видот „Голема Мајка“ пронајден на археолошкиот локалитет Тумба Маџари во Скопје. Меѓутоа, за настанот детално информираа…

Виралното видео во објавата не е од скопска свадба

Видеото нема никаква врска со свадба во Скопје. Истото е споделувано пред една година во друг контекст, а може да се најде на социјалните мрежи и со друга музика во позадина. Очигледно е дека видеото е едитирано за да делува како да е…

Не е вистина дека сопругата на Зеленски купила автомобил „бугати“ од 4,5 милиони евра

Портпаролот на Бугати, Никол Оугер, за Ју Ес Еј Тудеј изјавила дека сопругата на претседателот на Украина, Олена Зеленска, не е клиент на „Бугати“. Страницата на која првпат се појави дезинформацијата дека таа купила „бугати“ автомобил…

Органите за донорство не се земаат од сè уште живи пациенти

Објавата заплашува дека од сè уште живи пациенти се крадат човекови органи за бизнис цели. Се тврди дека мозочната смрт не претставува вистинска смрт, бидејќи срцето уште чукало и виталните органи како што се црниот дроб и бубрезите…

Shein не доделува мистериозни пакети за 123 денари

Брендот Шејн кај нас нема претставништво, уште помалку има официјална веб-страница или Фејсбук страница на македонски јазик. Брендот е злоупотребен за да се намамат граѓани да оставаат нивни лични податоци

На Фејсбук се споделува лажна наградна игра за фрижидери

Еден од показателите кои на корисниците на социјалните мрежи би требало да им укаже на сомнеж за наградната игра, е кога се споделува текст дека се подарува оштетена стока. Маркетите, вообичаено тоа не го прават. Дополнително, доколку…

КАМ не доделува награди ако напишете „честитки“

Многу вирална објава на социјалната мрежа Фејсбук ветува дека граѓаните ќе добијат награди од КАМ маркетите доколку напишат коментар „честитки“. Објавата е лажна, исто како и наградната игра, а злоупотребени се името и брендот на КАМ…

Фабрикувано видео: Самохрана мајка не добила 200 милиони денари преку мобилна апликација

Со помош на алатки, најверојатно за вештачка интелигенција, гласот на телевизиската презентерка Љубица Јаневска е преземен и адаптиран на бугарски јазик. Исто така, во ова фабрикувано видео додадено е и цело сценарио кое треба да изгледа…