Категорија...

Ветувања

Мета факт: Од паркот на дрвјата во Аеродром засега нема ниту трева

Во паркот на дрвјата требаше да бидат засадени најразлични видови на дрвја, согласно спецификите на подрачјето. Мета.мк го посети овој реон, каде што може да се види дека теренот бил исчистен, но засега има само земја, но и многу смет,…

Мета факт: Општина Карпош не изгради трим патека до крстот на Водно

Од Општината сега информираат дека не се подготвени самостојно да го реализираат овој проект, туку дека само би учествувале доколку Градот Скопје го реализира, оти не е под нивна ингеренција Општината Карпош досега не изгради…

Мета факт: Градоначалникот Стојкоски засега не го оствари ветениот проект за млади програмери

Биле ветени 300.000 денари од буџетот на Општина Ѓорче Петров за проект кој требало да ги награди најдобрите 25 програмери од општината со средства за продажба и промоција на нивните апликации Александар Стојкоски, актуелниот…

Мета факт: Орце Ѓорѓиевски подзаборави на еколошките проекти против аерозагадувањето

Средствата што ги издвојува Општина Кисела Вода за решавање на проблемот со загадениот воздух се прениски и се далеку од доволни за надминување на загадувањето Градоначалникот на општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски пред…

Мета факт: Општина Гази Баба не изработи акциски план, ниту систем за мониторинг на аерозагадувањето

Општина Гази Баба ги нема исполнето ветувањата за изработка на Акциски план за намалување на загадувањето на воздухот и за воведување на систем на мониторинг на квалитетот на амбиентниот воздух. Градоначалникот на Гази Баба, Бобан…

МЕТА ФАКТ: Помина уште една година, ветената доизградба на зградите на ФИНКИ и ФФК не продолжи

Најголемата високообразовна установа во земјава, која, според податоците на Државниот завод за статистика од јули годинава, брои 4.468 студенти, останува без свој сопствен објект Најголемиот и најброен факултет во државата,…

МЕТА ФАКТ: Иако беше ветено, цела година не започна реконструкцијата на студентските домови

Долгонајавуваната реконструкција предвидува замена на сите позиции во домовите – електрични и водоводни инсталации, фасади, топлотни системи, врати, прозорци, молерисување и опремување, а активностите ќе се одвиваат во три фази, од кои цели…

Срамот од елката на Арсовска „блесна“ до Загреб

Дали навистина Скопје заблеска во новогодишна магија, како што вети градоначалничката Арсовска? И дали таа магија може да се види – почувствува во градот, особено на Градскиот плоштад околу тажната, накривена елка? За тоа каква е…

Мета факт: Новата населба за млади во Кисела Вода допрвa ќе се реализира

Локалните власти од Кисела Вода информираат дека на ветувањето се работи, односно дека Деталниот урбанистички план за идната населба за млади ќе биде донесен во 2024 година Градоначалникот на скопската општина Кисела Вода, Орце…

Мета факт: Младите не добија посебна квота за субвенции за велосипеди во Општина Центар

Предизборното ветување на градоначалникот Горан Герасимовски за воведување на субвенции за еколошки превоз на младите, преку воведување на посебна квота за лица до 29 години во рамките на редовните повици за субвенционирање на велосипеди и…

Мета факт: Општина Карпош финансиски помогна при изградба на ново прифатилиште за улични кучиња

Советот на Општина Карпош донел одлука за давање финансиска помош на стационарот за бездомни кучиња кој во моментов го гради и опремува здружението „Шепасти ентузијасти“ на територијата на Општина Карпош. Со оглед на овие околности, може да…

Мета факт: Младите од скопски Бутел не добија културен центар до денес

Мета.мк го пребара и општинскиот веб-сајт на Бутел, но не успеавме да најдеме информации за активности на младинскиот културен центар, ниту пак информации за тоа дека е формиран и дека функционира Градоначалникот на Бутел, Дарко…

Мета факт: Владата не создаде и не објави регистар на млади умови

Според одговорите од Владата на РСМ, ваков регистар во моментов не постои. Од таму добивме единствено дополнителни информации за други теми кои се однесуваат на младите во државата Во Програмата за работа на Владата на Македонија…

Мета факт: Не е исполнето ветувањето за изработка на проект за пруга до скопскиот аеродром

Земјава се приклучила на иницијативата на Србија и на земјите од регионот за изградба на брза пруга на Коридорот 10, во чија прва фаза е планирана изградба на брза пруга од Табановце до Скопје со крак до скопскиот аеродром, но конкретни…

Мета факт: Мерните станици ветени од Орце Ѓорѓиевски чекаат на реализација во Кисела Вода

До крајот на 2023 година ќе биде поставена мерна станица пред АД Цементарница во Усје согласно програмата на градоначалникот, информираат од Општина Кисела Вода Градоначалникот на скопската општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски во…

Мета факт: Сите рокови за усвојување на Законот за климатска акција се пробиени

Министерството за животна средина и просторно планирање дури на почетокот од август годинава ја објави финалната нацрт-верзија на Предлог-законот за климатска акција, а тој допрва треба да ја мине собраниската процедура Сите…

Мета факт: Реконструкцијата на спортската сала „Партизан“ во Карпош е во завршна фаза

Овој спортски објект со години наназад беше разурнат, а со средства од буџетот на Агенцијата за млади и спорт (АМС), салата „Партизан“ почна да се реконструира во април 2022 година и во моментов овој проект се наоѓа во тек на реализација…

Мета-факт: Гасоводот Скопје-Тетово требаше да се заврши годинава, но сè уште не се решени имотните…

Не е готов гасоводот од Скопје кон Тетово, кој се брзаше да биде направен и заради кој се ископа сртот на планината Водно. Иако беше најавено дека оваа гасоводна делница ќе биде завршена оваа година, сепак изградбата е сè уште заглавена во…