АНАЛИЗА: Излегуваме од зона на „фискален комфор“ – внимателно со јавните финансии!

Парите од новото задолжување се земени, клучно е како ќе се менаџираат, односно трошат во време кога се уште постојат ризици поради здравствено-економската криза. Ова е ставот на економистите откако Владата ја издаде новата еврообврзница во вредност од 700 милиони евра – од нив 500 веќе се одлеваат за отплата на еврообврзницата од 2014-та година. Порталб.мк анализира уште колку ќе се задолжиме годинава и колку досега не чинеа еврообврзниците на меѓународниот финансиски пазар.

 

2021: странски заеми од 870 милиони евра, домашни заеми од 380 милиони евра 

Фактот дека Македонија успеа по ниска цена да обезбеди 700 милиони евра зборува дека ликвидноста на земјата е добра, но веќе излегуваме од зона на комоција и потребно е внимателно да се раководат јавните финансии – оценуваат економистите.

Годинава, според проекциите од Министерството за финансии јавниот долг ќе достигне 63,4 проценти од БДП, параметар кој веќе нема да ја вбројува земјава во умерено задолжени економии.

Буџетот е ликвиден, може да ги извршува сите свои функции. Како ќе се финансира дефицитот е друго прашање. Очекуваме тоа да се случува како и со години наназад – со задолжувања, односно не само со буџетските приходи. Според стандардите на економската наука – контролирана задолженост е таа до 60 проценти. Ние овој процент го надминавме – што значи не сме во комфорна зона и во иднина ако немаме повисоки стапки на раст, а помали дефицити – тогаш комфорната зона ќе се стеснува – вели професорот и еден од поранешните министри за финансии, Никола Поповски.

Годинава заемите нема да запрат со оваа нова еврообврзница. Според податоците од буџетот, странското задолжување ќе надмине 870 милиони евра, а задолжувањето од домашните кредитори ќе биде поголемо од 380 милиони евра.

                   Приливи по основ на задолжување 2021

Домашно задолжување                                     381 100 000  евра

Странско задолжување                                      870 600 000 евра

Овие суми на задолжување се неопходни и изнудени бидејќи и годинава македонската економија ќе се соочи со последиците од здравствената криза, коментираат економистите алудирајќи на потребата од финансирање на петте пакети на антикризни мерки со кои им се помага на фирмите и на граѓаните. Според планот на Владата, во следните години се очекува намалување на буџетскиот дефицит како резултат на раст на економијата и намалување на задолжувањата. Сепак – не се исклучени нови еврообврзници како извор на финансирање.

Во периодот 2021-2025, задолжувањето во странство може да се реализира преку издавање на еврообврзница на меѓународниот пазар на капитал и преку повлекување на средства од поволни кредити од странски финансиски институции и кредитни линии наменети за финансирање на одделни проекти. Согласно основното среднорочно сценарио, просечниот годишен раст во периодот 2022-2025 година изнесува 5,3 проценти, односно економскиот раст во 2025 година се очекува да стигне 5,9 проценти, се наведува во новата ревидирана Фискална стратегија.

 

Осум еврообврзници „тешки“ 3,5 милијади евра 

Половина милијарда евра од новата еврообврзница веднаш се исплатени за отплата на еврообврзницата од 2014-та година – земена со потпис на тогашниот министер за финансии Зоран Ставрески. Од овој заем – на Владата и останаа на располагање 200 милиони евра. Од издавање на првата еврообврзница до сега – само по овој основ Владите земаа заем од 3,5 милијарди евра – дел од парите се вратија предвреме со што се направи заштеда по основ на камати.

Прв пат, државата издаде еврообврзница во 2005, кога со потпис на тогашниот министер за финансии Никола Поповски се обезбеди заем од 150 милиони евра.  Каматата изнесуваше 4,625 проценти со рок на доспевање од десет години. Овој заем, односно главницата на еврообврзницата беше исплатена во 2015 година. За оваа еврообврзница беше платена камата од 69,3 милиони евра.

Во 2009-та се издаде втората еврообврзница – министер за финансии Трајко Славевски. Ова беше прва еврообврзница на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ со вредност од 175 милиони евра. Воедно таа е и досега најскапа еврообврзница, со камата од 9,875 проценти. Рокот на отплата беше 3,5 години.

Во јули 2014 година, Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, со министер Зоран Ставрески ја издаде третата еврообврзница во 2014 година – со камата од 3,975 проценти се задолжи 500 милиони евра. Една година подоцна, нова четврта еврообврзница, повторно со потпис на тогашниот министер за финансии, Зоран Ставрески –  270 милиони евра со каматна стапка од 4,875 проценти и рок на доспевање од пет години, односно до декември 2020 година.

Уште една еврообврзница од мандатот на власта предводена од ВМРО-ДПМНЕ издадена во 2016 година, кога министер за финансии беше Кирил Миновски во заем од 450 милиони евра, со каматна стапка од 5,625 проценти и рок на доспевање во 2023 година.

Владата предводена од СДСМ со потпис на министерот за финансии Драган Тевдовски ја издава шестата по ред државна еврообврзница во 2018 година  – 500 милиони евра со каматна стапка од 2,75 отсто.

По една година пауза – со засилувањето на економската криза актуелната Влада ја издава седмата еврообврзница во 2020 година во вредност од 700 милиони евра и камата од 3,675 проценти. На почетокот од оваа година – државата застанува зад осмата по ред еврообврзница од 700 милиони евра со камата од 1,625 проценти, што е историски најниска камата што ќе ја плаќа државата за еврообврзница.

 

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција