Browsing Tag

Фондација Метаморфорзис

Патот до слободниот пристап до информации поплочен со тужби, нетранспарентност и молк од…

Архивата е преполна со предмети, а реновираните простории имаат поглед кон цело Скопје, како симболично да прикажуваат дека оваа Агенција за слободен пристап будно ја следи отчетноста на сите оние кои се финансираат од јавни пари. Но,…

Дезинформациите не се проблем само на медиумите, туку и безбедносен проблем

Работа на професионалните медиуми е да ги верификуваат фактите и информациите што ги пишуваат. Сведоци сме на фотографии и вести кои се споделуваат само за да поттикнат конфликти меѓу земјите и насилство, кажува Клодијана Капо од Фактоје,…

Без поддршка за проверувачите на факти се откажуваме од одбраната на демократијата

Оваа работа не е лесна. Секогаш ќе има такви кои свесно шират дезинформации и ќе се обидат да ја поткопаат вашата работа. Се разбира, дебатите за методологијата на проверка на фактите или решавање на можните грешки секогаш се добредојдени.…