Browsing Tag

фондови

Анти-ЕУ објава без аргументи ја сатанизира Европската Унија

Во објавата е карактеристичен анти ЕУ ставот проследен со наратив на омраза. Европската Унија наспроти изнесеното, е стратешки партнер на С.Македонија кој ѝ дава континуирана поддршка на нашата земја. Огромен е бројот на проекти, финансиска…

АНАЛИЗА: Aгенции, комисии, инспекторати со повисоки плати од министерствата

Во најава е предупредувачки протест на ССМ – се бараат повисоки плати во јавниот сектор, но и за вработените во државните и општинските фирми. Најава за протест и на вработени во дел од јавните претпријатија. Во меѓувреме – ребалансот на…

АНАЛИЗА: Финансиска (не)зависност на државните фондови!

И следната година двата најголеми државни фондови ќе се потпираат на пари од централниот Буџет. Вкупната „каса“ на државниот Фонд за здравствено осигурување е проектирана на скоро 600.000.000 евра а на ПИОМ нешто над 1,3 милијарди евра. И…